Hamas’tan “İsrail” Açıklaması: Müzakere Mümkün Değil

Katar’ın başkenti Doha’da bulunan Hamas’ın Siyasi Büro ve Ulusal İlişkiler Ofisi Başkanı Hüsam Badran AFP’ye yaptığı açıklamada, askeri operasyon devam ediyor ve İzzeddin el Kassam Tugayları önderliğindeki direniş halkımızın haklarını savunmaya devam ediyor, bu nedenle şu anda mahkumlar veya başka bir konuda İsrail ile herhangi bir müzakere mümkün değil.” dedi.

Bölgedeki Filistin halkını korumak için çalışacaklarını kaydeden Badran, “Şimdiki hedefimiz işgalin Gazze’deki halkımıza karşı doğrudan sivillerin evlerini hedef alan katliamlara dönüşmesini önlemek için mümkün olan her şeyi yapmak.” diye konuştu.

Can kaybı bin 200’ü aştı

Öte yandan Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in saldırılarının neden olduğu can kayıpları ile yaralılara ilişkin bilgi verildi. Açıklamada, İsrail’in 3 günden bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 493 kişinin yaşamını yitirdiği, 2 bin 751 kişinin yaralandığı belirtildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, aralarında Kudüs’ün de olduğu Batı Şeria’nın El Halil, Ramallah, Eriha, Nablus ve Kalkilya kentlerinde 7 Ekim’den bu yana toplam 15 Filistinlinin İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

Abluka altındaki Gazze Şeridi’nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısının 800’ü geçtiği bildirildi. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN’ın haberine göre, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın Gazze Şeridi’nden İsrail’e başlattığı “Aksa Tufanı” isimli saldırıda en az 800 İsrailli öldü. Saldırıda 2 bin 400 İsraillinin de yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bölgede yaşanan gelişmelerle ilgili yaptığı değerlendirmede, “Ortadoğu’yu değiştireceklerini” söyledi. İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Netanyahu, abluka altındaki Gazze Şeridindeki Filistinli silahlı grupların saldırdığı Gazze çevresindeki yerleşim yerlerinin yerel yöneticileriyle görüştü.

“Katılımcıların zor ve feci bir felaket yaşadığını” dile getiren Netanyahu, “Hamas’ın yaşayacağı zor ve feci olacak, harekata girdik ve yeni başlıyoruz. Sizlerden kararlı olmanızı istiyorum çünkü Ortadoğu’yu değiştireceğiz” ifadelerini kullandı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Gazze’ye “topyekûn abluka” emri verdiğini açıkladı. Gazze’nin elektriksiz, gıdasız ve benzinsiz bırakılacağını ifade eden Gallant “Canavarca insanlarla savaşıyoruz ve buna göre hareket ediyoruz” diye konuştu.

İran, iddiaları reddetti

İran Hamas’ın saldırılarında rolü olduğu iddiasını bir kez daha reddetti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani “İran’ın rolü olduğu suçlamaları siyasi gerekçelere dayalı” dedi. Kenani İran İslam Cumhuriyeti’nin “Filistin dahil olmak üzere diğer ülkelerin karar süreçlerine müdahil olmadığını söyledi. İran’a yapılacak bir saldırı konusunda da uyarıda bulunan Kenani “İran’a karşı herhangi bir aptalca eylem korkunç bir yanıtla karşılık bulacaktır” diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de, dün yaptığı açıklamada, İran’ın Filistinlilerin kendini savunma hakkını desteklediğini açıklamış ve Müslüman ülkelere Filistin halkını desteklemeye çağırmıştı. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin Hamas ve Filistin İslami Cihat Örgütü lideriyle telefonda görüştüğü de bildirildi.

Avrupa Birliği, Filistin’e yardımları durdurdu

Avrupa Komisyonu, bugün yaptığı açıklamada, Filistinlilere yönelik 691 milyon euro değerindeki kalkınma yardımı portföyünün tamamını incelemeye aldığını ve tüm ödemelerin derhal askıya alındığını söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi, X adlı sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, “İsrail’e ve halkına yönelik terör ve vahşetin boyutu bir dönüm noktasıdır. İşler her zamanki gibi ilerleyemez” dedi.

Varhelyi, “Filistinlilerin en büyük bağışçısı olan Avrupa Komisyonu, kalkınma portföyünün tamamını incelemeye alıyor” dedi ve şöyle devam etti: Artık barışın, hoşgörünün ve birlikte yaşamanın temellerinin ele alınması gerekiyor. Nefrete ve şiddete teşvik ve terörün yüceltilmesi pek çok kişinin zihnini zehirledi.

BM’den Gazze’ye yardım çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres sivillere yönelik saldırıları ve rehin alma eylemlerini kınadı ve İsrail’e kuşatma altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırılmasına izin vermesi çağrısında bulundu. Guterres, sivillere yönelik tüm saldırıların durdurulması ve Gazze’de tutulan rehinelerin serbest bırakılması çağrısı yaptı.

İsrail’i askeri operasyonlarını yürütürken sivilleri ve sivil altyapıyı korumaya çağıran Guterres, İsrail’in Gazze’yi tamamen kuşatmasından, gıda, yakıt ve elektrik tedarikini kesmesinden “derin üzüntü” duyduğunu söyledi. Gazze’deki “son derece vahim” insani durumun “katlanarak kötüleşeceği” uyarısında bulunan Guterres, tüm taraflara Gazze’de mahsur kalan sivillere acil insani yardım ulaştırılması için BM’ye izin vermeleri çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Başkanı Filippo Grandi, Gazze’deki çatışmanın bölgenin dışına yayılma potansiyeli olduğunu söyledi. Geçtiğimiz saatlerde konuşan Grandi, savaşın kaçınılmaz olarak hem İsrailli hem de Filistinli sivillerin daha fazla acı çekmesine neden olacağını söyledi.

Bu durumun, “zaten gerilimlerle boğuşan bir bölgeye ciddi istikrarsızlık getirme” riski taşıdığını söyleyen Grandi, yaşananların “büyüyen küresel krizler mozaiğinin çok tehlikeli bir parçasını” temsil ettiğini de sözlerine ekledi. Grandi, bu krizlerin cesaretle ele alınamaması durumunda bunun “dünya barışı için felaket anlamına geleceğini” söyledi.

Almanya, Fransa, İngiltere ve ABD liderleri İsrail ve Gazze çatışmasını görüşecek

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Pazartesi akşamı İngiltere, Fransa ve ABD’li mevkidaşlarıyla Orta Doğu’daki çatışmaları görüşmeyi beklediğini söyledi. Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Hamburg’da gerçekleştirecekleri ortak Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir