Hamas’tan Geçici Ateşkes Anlaşmasına Olumlu Yanıt

Filistin – İsrail savaşının 123. günü geride kalırken, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdulrahman Al Sani, Hamas’ın ateşkes anlaşması ile ilgili olumlu bir yaklaşım sergilediğini açıkladı.

Haber Merkezi / Hamas ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ateşkes ve esir takası teklifine dair “çerçeve anlaşmaya” yanıtını Mısır ve Katar’a ilettiğini duyurdu.

Açıklamada, anlaşmanın “Filistin halkına yönelik saldırganlığın sona erdirilmesi, yardımlar ve barınmanın güvence altına alınması, yeniden imar, Gazze Şeridi’ne yönelik ablukanın sona erdirilmesi ve tutukluların takası sürecinin tamamlanmasını” hedeflediği kaydedildi.

Gazze’de İsrail saldırılarında yaşamını yitirenlerin sayısı 27 bin 585’e, yaralananların sayısı  ise 66 bin 978’e yükseldi. Ölenlerin yüzde 70’ini çocuklar ve kadınların oluşturduğu aktarılırken, saldırılar sonucu oluşan yıkımdan dolayı çok sayıda kişinin hala enkaz altında olduğu vurgulandı.

Katar’da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Al Sani, “Hamas’tan rehinelerle ilgili anlaşmanın genel çerçevesi ile ilgili bir yanıt aldık. Bu yanıt bazı yorumlar da içeriyor ama genel olarak olumlu bir yanıt” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken da basın toplantısında, Gazze’deki çatışmalara ara verilmesi ve rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin çerçeve anlaşmaya Hamas’ın verdiği yanıtı incelediklerini açıkladı.

Çarşamba günü İsrail’de gerçekleştireceği temaslarda Hamas’ın yanıtını İsrailli yetkililerle görüşeceğini ifade eden Blinken, “Bir anlaşmaya varmak için elimizden geldiğince sıkı çalışacağız” dedi.

Hamas da yazılı bir açıklama ile verdikleri yanıtı doğruladı. Hamas yaptığı açıklamada “kapsamlı ve tam bir ateşkes sağlayarak, halkımıza yönelik saldırıyı sona erdirerek, yardım, barınma ve yeniden inşayı sağlayarak, Gazze Şeridi üzerindeki kuşatmayı kaldırarak ve bir esir takası gerçekleştirerek, teklifi olumlu bir ruhla ele aldığını” söyledi.

İsrail başbakanlık ofisi Salı günü geç saatlerde yaptığı açıklamada Hamas’ın yanıtının ayrıntılarının “müzakerelerde yer alan yetkililer tarafından kapsamlı bir şekilde değerlendirildiğini” bildirdi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir