İsrail İstihbaratı: Hamas, Aslında Nisan’da Saldıracaktı

İsrail’in askeri istihbarat kaynakları, Gazze merkezli Filistinli silahlı grup Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısını, bu yılın Nisan ayına denk gelen ve Yahudiler için önemli bir gün olan Fısıh Bayramı’nda gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.

Haber Merkezi / İsrail’in Kanal 12 televizyonuna konuşan istihbarat birimindeki askerler, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) Hamas’ın planladığı saldırıyı haber aldığını ve Hamas’ın hazırlıklarına dair ilk işaretleri tespit ettiğini söyledi.

İstihbarat kaynakları, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) alarm seviyesini artırmasının ardından Hamas’ın ilk plandan vazgeçtiğini söyledi. Kaynaklar, IDF’nin istihbarat uyarılarını yanlış alarm olarak değerlendirdiğini de belirtti.

İstihbarat kaynakları, Hamas’ın iç güvenliğe odaklandığını ve üyelerinin çoğunu, 7 Ekim’de yapılması planlanan yeni saldırının zamanlaması da dahil olmak üzere sonraki planlar konusunda bilgilendirmediğini iddia etti.

“Ateşkesin uzatılabileceği” mesajı

Öte yandan Bu gece yarısı sona erecek ateşkesin uzatılmasına prensipte hazır olduğu mesajını veren İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden’le görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ateşkes anlaşmasının her gün on rehinenin daha serbest bırakılması karşılığında çatışmalara verilen aranın uzatılması ihtimalini öngördüğünü belirtti.

Ancak saldırıların ateşkesin ardından yeniden başlayacağını söyleyen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İsrail’in “Hamas ile savaştaki hedeflerini bütün gücüyle gerçekleştireceğini” kaydetti.

İsrail ile Hamas arasında varılan orijinal anlaşma uyarınca bırakılması öngörülen son rehinelerin bugün serbest kalması bekleniyor. Serbest kalan her İsrail vatandaşına karşılık, İsrail hapishanelerinde tutulan üç Filistinli serbest bırakılıyor.

İlk işaretler, bu geceyarısı sona erecek ateşkes anlaşmasının uzatılabileceğini gösteriyor. İsrail serbest kalacak her 10 rehineye karşılık, çatışmalara verilen aranın bir gün uzatılabileceğini söylüyor. Hamas da uzatmayı kabul edebileceğini belirtiyor.

Şu anda aralarında 10 kadar çocuğun da bulunduğu 180 kişinin hala Hamas’ın elinde olduğu düşünülüyor. Ateşkes sayesinde İsrail’in haftalardır devam eden saldırılarından sonra Gazze’ye çok ihtiyaç duyulan yardım malzemelerinin girişi de sağlandı.

Hamas ile İsrail arasındaki 4 günlük ateşkes anlaşması kapsamında İsrail hapishanelerindeki 39 Filistinli tutuklu da Pazar günü serbest bırakıldı. Bununla birlikte ateşkesin başladığı Cuma gününden bu yana serbest bırakılan Filistinli sayısı 117’ye çıktı.

Hamas, 13 İsrailli, 3 Taylandlı ve 1 Rus rehineyi Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne teslim ettiğini doğruladı. İsrail medyası, Rus rehinenin aynı zamanda İsrail vatandaşı olduğunu bildirdi; bu da rakamlar arasındaki farklılığı açıklayabilir. İsrail ordusu 14 İsraillinin serbest bırakıldığını açıkladı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir