Gazze’deki “Savaş Suçlarıyla İlgili” Soruşturma Başlatıldı

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın başlattığı Filistin -İsrail savaşında 12. gün geride kalırken, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze’deki durumla ilgili soruşturma yürüttüğünü açıkladı.

Haber Merkezi / Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), bu kapsamda İsrail ve Filistin’deki güncel olaylarla ilgili bilgi sahibi olanların UCM Savcılık Ofisi’ne (OTP) bildirimde bulunabileceği belirtti.

UCM, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “UCM’nin Roma Statüsü uyarınca Savcılık Ofisi (OTP), mahkemenin yetki alanına giren suçlarla (savaş suçları, insanlığa karşı suçlar, soykırım ve saldırı) ilgili olarak herhangi bir kaynaktan kendisine sunulan bilgileri analiz edebilir” ifadesini kullandı.

Paylaşımda, ayrıca, Filistin’le ilgili yürütülen soruşturma kapsamında bildirimde bulunmak isteyenler için link paylaşıldı. Söz konusu linkteki formun “iletişim” olarak da bilinen bu tür bilgileri, UCM Savcılık Ofisi’ne isimsiz veya isimli olarak göndermek için kullanılabileceği kaydedildi.

İsrail, hastane vurdu: En az 500 ölü

İsrail son olarak, savaş suçları kapsamında değerlendirilebilecek saldırılardan birini gerçekleştirerek, Gazze’deki El Ehli Vaftiz Hastanesi’ni vurdu. Saldırıda en az 500 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Gazze Sağlık Bakanlığı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Yüzlerce kurban hala enkaz altında” ifadelerini kullandı. Bakanlık, ölenler arasında hastaların yanı sıra binaya sığınan yüzlerce kişinin de bulunduğunu bildirdi.

Uluslararası kurumlardan saldırıya kınama

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Gazze’de hastanenin bombalanmasıyla ilgili, “Çok fazla ölü var. Bu, orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor.” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze’deki El Ehli Vaftiz Hastanesi’ne yönelik saldırıyı şiddetle kınayarak, siviller ve sağlık tesislerine yönelik saldırıların sonlandırılması çağrısında bulundu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze’deki El Ehli Vaftiz Hastanesine yapılan saldırıyı güçlü şekilde kınadı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıya ilişkin paylaşımda bulundu.

Ghebreyesus, “İlk haberler yüzlerce ölü ve yaralı olduğuna işaret ediyor. Sivillerin ve sağlık hizmetlerinin derhal korunması için çağrıda bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı. Direktör Ghebreyesus, Gazze’nin kuzeyindeki hastanelerin tahliye talebinin (İsrail tarafından yapılan) geri alınmasını talep ettiklerini kaydetti.

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, “İsrail’in Gazze Şehrinde hastaları tedavi eden ve yerinden edilmiş Gazzelilere ev sahipliği yapan hastanenin bombalaması karşısında dehşete düştük. Yüzlerce insanın öldürüldüğü bildiriliyor. Bu bir katliamdır. Kesinlikle kabul edilemez” açıklaması yaptı.

İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği operasyonun ardından Gazze’yi havadan vurmaya başlamıştı. Gazze’ye su, gıda, elektrik ve yakıt tedarikine izin vermeyen ve bölgeye yönelik ablukayı sürdüreceğini duyuran İsrail, olası bir kara harekâtı için hazırlıklarını da sürdürüyor.

Filistinli yetkililer, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarında şu ana kadar 3 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. İsrail ise Hamas saldırıları sonucunda bin 400’ü aşkın vatandaşının yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir