Gazze’de İsrail Saldırılarında Ölü Sayısı 28 Bine Dayandı

Filistin – İsrail savaşının 125. günü geride kalırken Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında yaşamını yitirenlerin sayısı son 24 saatte 107 artarak 27 bin 947’ye yükseldiğini açıkladı.

Haber Merkezi / Sağlık Bakanlığı, yaralananların sayısı ise 67 bin 459’a yükseldiği aktarıldı.

Gazze’de İsrail saldırılarında ölenlerin yüzde 70’ini çocuklar ve kadınların oluşturduğu aktarılırken, saldırılar sonucu oluşan yıkımdan dolayı çok sayıda kişinin hala enkaz altında olduğu vurgulandı. Sivil savunma ve acil sağlık ekiplerinin bu kişilere ulaşmakta zorluk yaşadığı kaydedildi.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi’nde 650 bin kişinin evsiz kaldığını bildirdi. Gazze’de yerinden edilmiş 100 bin ailenin kışlık çadıra ihtiyaç duyduğuna işaret eden OCHA, İsrail’in Gazze’deki konutları hedef alan saldırıları nedeniyle bölgede temizlenmesi gereken 12 milyon ton enkaz oluştuğunu belirtti.

OCHA, açıklamasında, “650 binden fazla kişinin dönecek evinin olmadığı tahmin ediliyor. Çok sayıda kişi de oluşan alt yapı hasarı ve patlayıcı kalıntılarının yarattığı riskler nedeniyle evlerine dönemeyecek” ifadesine yer verdi.

Yardım kuruluşu ActionAid bazı Gazzeliler’in ot ve çimen yediğini bildirdi. ActionAid, gıda ve suya erişim yetersizliğine dikkat çekerek, “Gazze’deki her bir kişi şu anda aç ve insanların tüm ihtiyaçlarını karşılamak için günde sadece 1,5 ila 2 litre güvenli olmayan suyu var” dedi.

Netanyahu, Hamas’ın önerisini reddetti

İsrail ordusu deniz, hava ve kara kuvvetlerinin Han Yunus bölgesinde ve Gazze’nin kuzey ve orta kesimlerinde militan hücrelerini ortadan kaldırmak ve militan altyapısını yok etmek üzere harekete geçtiğini açıkladı.

ABD, Gazze’de ateşkes sağlanması için çabalarını arttırdı ancak İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasını da öngören Hamas önerisini reddetti.

İsrail’in en önemli müttefiki olmasına rağmen ABD, İsrail’i, tam kapsamlı savaşı Hamas liderlerine karşı daha hedefe yönelik bir kampanyaya indirgemeye çağırıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada Netanyahu hükümetini bugüne kadar kamuoyu önünde en sert şekilde eleştirdi ve “Bildiğiniz gibi Gazze Şeridi’ndeki müdahalenin aşırıya kaçtığı görüşündeyim” dedi.

Joe Biden, Suudi Arabistan-İsrail ilişkilerinin normalleştirilmesi, Filistinli sivillere ulaşan insani yardım miktarının arttırılması ve Hamas tarafından kaçırılan rehinelerin serbest bırakılması için çatışmalara bir süreliğine ara verilmesini sağlayacak bir anlaşma için baskı yaptığını söyledi.

ABD Başkanı Biden, “Şu anda bu rehine ateşkesi konusunda çok baskı yapıyorum. Açlıktan ölen çok sayıda masum insan var, başı dertte olan ve ölen çok sayıda masum insan var ve buna bir son verilmeli” şeklinde konuştu.

İsrail ordusu Kuzey Komutanlığı Komutanı Tümgeneral Ori Gordin, Gordin İsrail ordusunun Hizbullah’a karşı saldırıya geçmeye hazırlandığını belirterek, “Amacımız kuzeydeki güvenlik durumunu, bölge sakinlerini güvenli bir şekilde evlerine döndürmemizi sağlayacak şekilde değiştirmektir” dedi.

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada, “Hamas’ın Gazze’nin güneyindeki dört taburu yok edilmeden savaşın hedefine ulaşılması mümkün değil. Öte yandan Refah’taki yoğun operasyonlar sivil halkın savaş bölgesinden tahliye edilmesini de gerektiriyor” cümlelerine yer verildi.

Gazze’nin güneyindeki yoğun operasyonların sivillerin buradan çıkarılmasını gerektirdiği ifade edilen açıklamada, Netanyahu’nun ‘İsrail ordusu ve güvenlik teşkilatına buradaki nüfusun çıkarılması ve Hamas taburlarının yok edilmesi için hükümete sunmak üzere ortak bir plan hazırlaması talimatını verdiği’ aktarıldı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir