Gazze’de İsrail Saldırılarında Ölü Sayısı 27 Bin 708’e Yükseldi

Filistin – İsrail savaşının 124. günü geride kalırken Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 123 artarak 27 bin 708’e yükseldi. Yaralananların sayısı ise 67 bin 147’e çıktı.

Haber Merkezi / Gazze’de İsrail saldırılarında ölenlerin yüzde 70’ini çocuklar ve kadınların oluşturduğu aktarılırken, saldırılar sonucu oluşan yıkımdan dolayı çok sayıda kişinin hala enkaz altında olduğu vurgulandı. Sivil savunma ve acil sağlık ekiplerinin bu kişilere ulaşmakta zorluk yaşadığı kaydedildi.

Öte yandan Hamas, Gazze’de dört buçuk ay süresince silahların susmasını, bu süre zarfında tüm rehinelerin serbest bırakılmasını, İsrail’in Gazze Şeridi’nden askerlerini çekmesini ve savaşın sona erdirilmesi konusunda bir anlaşmaya varılmasını öngören bir ateşkes planı önerdi.

Hamas, daha önce Katar, Mısır, İsrail ve ABD tarafından üzerinde çalışılan ve kendilerine sunulan ateşkes anlaşması taslağına karşı kendi önerisini sundu.

Gazze’nin yönetimini elinde bulunduran Hamas, önerisinde, İsrail ile olası ateşkes halinde  Türkiye, Rusya, Birleşmiş Milletler, Mısır ve Katar’ın “garantör” taraflar olmasını da talep ediyor.

İşte Hamas’ın basına sızan karşı önerisinin detayları:

Hamas, ilk aşamada 1,500 Filistinli mahkum karşılığında aralarında kadın, çocuk, yaşlı ve hastaların da bulunduğu İsrailli rehineleri serbest bırakacak. Bunlar arasında müebbet ve uzun süreli hapis cezası almış 500 Filistinlinin ve İsrail hapishanelerinde tutulan tüm kadın, çocuk ve yaşlılar da yer alacak.
Gazze Şeridi’nin tüm bölgelerine günde en az 500 kamyon yardım ve yakıt girmesine izin verilecek
Yerlerinden edilen Filistinliler yaşadıkları yerlere geri dönecek
Gazze Şerid’nin kuzeyi ile güneyi arasında hareket özgürlüğün garanti altına alınacak ve geçişler açılacak

İlk aşamada en az 60 bin geçici konut ve 200 bin barınma çadırının Gazze’ye girişine izin verilecek
Üç yıl içinde yıkılan evlerin, ekonomik tesislerin ve kamu tesislerinin yeniden inşasına yönelik bir plan için ek onaylar sağlanacak
Yahudi yerleşimcilerin el Aksa Camisine baskınları durdurulacak
El Aksa Camisindeki durumun 2002 öncesindeki haline dönecek
Ateşkes sağlanması halinde Türkiye, Rusya, Birleşmiş Milletler, Mısır ve Katar’ın “garantör” taraflar olacak

Hamas’ın birinci aşamada Gazze’deki hastanelerin hizmete açılması ve saldırılarda hasar alan hastanelerin onarılmasını istediğini aktaran kaynaklar, şu bilgileri verdi:

Planın ikinci aşamasındaki 45 günde de Hamas’ın Gazze’de tuttuğu İsrailli asker esirlerin serbest bırakılması karşılığında İsrail’in de Filistinli esirlerin bir kısmını serbest bırakması isteniyor. Hamas, ikinci aşamada İsrail güçlerinin Gazze’den tümüyle çekilmesini talep ediyor.

Planın üçüncü aşaması olan 45 günlük sürede ise taraflar arasında cesetlerin değişiminin gerçekleşmesinin öngörüldüğünü belirten kaynaklar, bu süreçte “savaşın nihai olarak sona ermesi” için müzakerelerin gerçekleşmesini içerdiğini kaydetti.

Hamas’ın söz konusu planda, savaşın tümüyle sona ermesi için birinci aşamada başlatılacak müzakerelerin ikinci aşamada tamamlanmasını şart koştuğunu belirtti.

“Hamas’ın bazı talepleri karşılanamaz”

Üst düzey bir İsrail temsilcisi, Hamas’ın bazı taleplerinin karşılanamayacağını söyledi; yetkililerin öneriyi reddetmek veya farklı koşullar öne sürmek konusunda görüştüklerini belirtti.

Başbakan Netanyahu savaşın hedefini “tam zafer” olarak ifade etse de, İsrailli yetkililer bunun henüz çok uzakta olduğunu kabul ediyor ve bazıları ise bunun askeri açıdan ulaşılabilir olmadığını savunuyor. Netanyahu’nun ofisi, Hamas’ın karşı teklifinin iletildiğini ve İsrail tarafından “değerlendirildiğini” açıkladı.

Daha önce üst düzey bir Hamas yetkilisi, İsrail’in önerisine “olumlu baktığını” ancak Gazze’nin yeniden inşası ve Gazzelilerin evlerine dönüşüyle ilgili bazı değişiklikler talep ettiklerini söylemişti.

İsrail-Hamas arasındaki dolaylı görüşmelerin ana aracılarından biri olan ABD, bu süreci hâlâ “ileriye dönük en iyi yol” olarak görüyor ve diğer arabulucu Arap ülkeleriyle birlikte taraflar üzerinde baskı kuruyor. Hedefleri, ateşkesle sonuçlanabilecek ve savaş sonrası plana odaklanmak için zaman kazandıracak sürdürülebilir bir insani ara kararı aldırmak.

Blinken, bunu Gazze’nin yeniden inşasına, iyileştirilmiş bir Filistin Yönetimi’ne ve nihayetinde bir Filistin devletine ve aynı zamanda Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesine giden kapıyı açacak “inanılmaz derecede güçlü bir yol” olarak nitelendirdi.

Ancak İsrail ordusu hâlâ Hamas tugaylarını yok etmeye ve Hamas liderlerini yakalamaya odaklanmış durumda. Ve her zaman siyaseten hayatta kalmaya odaklanan Netanyahu, herhangi bir taviz vermesi halinde hükümetini devirecekleri konusunda uyarıda bulunan sağcı müttefiklerinin baskısı altında.

İsrailli rehine aileleri, özellikle Gazze’de kalan 130’dan fazla rehinenin beşte birinin öldüğünün açıklanmasının ardından, sevdiklerinin akıbeti konusunda giderek daha fazla endişe duymaya başladı. ABD ve Arap müttefikleri, daha geniş bir bölgesel çatışma riskinden endişe ediyor. Birçok uluslararası kuruluş da Gazze Şeridi’nde derinleşen insani felaket konusunda uyarıda bulunuyor. Pek çok açıdan zaman daralıyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir