Gazze’de İsrail Saldırılarında Ölü Sayısı 27 Bin 478’e Yükseldi

Filistin – İsrail savaşının 122. günü geride kalırken Gazze Şeridi’nde, İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 27 bin 478’e, yaralananların sayısı  ise 66 bin 835’e yükseldi.

Haber Merkezi / Gazze’de İsrail saldırılarında ölenlerin yüzde 70’ini çocuklar ve kadınların oluşturduğu aktarıldı. Saldırılar sonucu oluşan yıkımdan dolayı çok sayıda kişinin hala enkaz altında olduğu vurgulanırken, sivil savunma ve acil sağlık ekiplerinin bu kişilere ulaşmakta zorluk yaşadığı kaydedildi.

Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bugüne kadar Gazze’de yüz bin Filistinli’nin bombalı saldırılar ve İsrail askerleri ile Filistinli militanlar arasında yaşanan çatışmalar sonucunda öldüğü, yaralandığı ya da kayıp veya öldüğünün varsayıldığını açıkladı.

ABD, Mısır ve Katar tarafından İsrail ve Hamas arasında yeni bir rehine anlaşması yapılması için girişimlerin devam ettiği bildiriliyor. Daha uzun bir ateşkes karşılığında rehinelerin kademeli olarak serbest bırakılması yönünde bir anlaşmayı İsrail tarafının kabul ettiği ancak Hamas tarafından onay beklendiği belirtiliyor.

İsrail ordusu, kara operasyonunun başlamasından bu yana ilk kez perşembe günü Gazze şehirlerinin kuzeybatısındaki bölgelerden ve Gazze Şeridi’nin kuzeyinden çekilmişti.

Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, Hamas’ın son günlerde İsrail güçlerine karşı yürüttüğü operasyonlara ilişkin bilgi verdi. Ebu Ubeyde, İsrail güçlerinin roketler, tahkimat ve anti-personel cihazlarıyla 17 farklı saldırıda hedef alındığını bildirdi.

Kassam Tugaylarının düzenlediği saldırılarda 15 İsrail askerinin öldürüldüğünü aktaran Ebu Ubeyde, onlarca İsrail askerinin yaralandığını ifade etti.

Ebu Ubeyde, Kassam Tugaylarının “4 insansız hava aracını ele geçirdiğini, toplamda 43 askeri aracı tamamen veya kısmen hedef aldığını, Tel Aviv ve çevresine yoğun bir roket bombardımanı düzenlediğini” belirtti. Kassam Tugaylarından yapılan açıklamaya karşılık İsrail ordusundan konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

İsrail ile ABD arasında gerilim

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden’ın Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimcilere karşı ilan ettiği son yaptırım kararı, İsrail’de bankalarla hükümeti karşı karşıya getirdi. ABD yönetimi, 1 Şubat’ta yürürlüğe giren yaptırım kararıyla Filistinlilere yönelik şiddet eylemlerine öncülük ettikleri gerekçesiyle dört yerleşimcinin ABD’deki mali işlemlerini yasaklamıştı.

İsrail merkez bankası ve ülkenin önde gelen bankaları ABD’nin yaptırım kararı doğrultusunda hareket edeceklerini açıkladı. Bu karara İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu liderliğinde aşırı sağ ve aşırı milliyetçi partilerden oluşan koalisyon hükümeti ve Maliye Bakanı’ndan tepki geldi.

Başbakanlık ofisi, İsrail bankalarının bu tür önlemler almasına “gerek olmadığı” açıklaması yaparken aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir İsrail bankalarına ve ABD’ye yönelik sert ifadeler kullandı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir