Gazze’de İsrail Saldırılarında Ölü Sayısı 26 Bin 257’ye Çıktı

Hamas’ın başlattığı Filistin – İsrail savaşının 113. günü geride kalırken Gazze’de, İsrail saldırılarında 24 saatte 174 kişi hayatını kaybederken, toplamda can kaybı ise 26 bin 257’ye yükseldi.

Haber Merkezi / Gazze Şeridi’nde, İsrail saldırılarında yaralı sayısının ise 64 bin 797’ye yükseldiği kaydedildi. İsrail saldırılarında ölenlerin yüzde 70’ini çocuklar ve kadınların oluşturduğu aktarıldı.

Saldırılar sonucu oluşan yıkımdan dolayı çok sayıda kişinin hala enkaz altında olduğu vurgulanırken, sivil savunma ve acil sağlık ekiplerinin bu kişilere ulaşmakta zorluk yaşadığı kaydedildi.

UNRWA’ya yardımların kesilme tehlikesi

Öte yandan Birleşmiş Milletler Filistin Mülteciler Yardım Kurumu’ndan (UNRWA) bazı çalışanların, Hamas’ın İsrail’e 7 Ekim’de düzenlediği saldırılara karıştığı iddiaları üzerine kuruma verilen yardımın kesilmesi tartışması büyüyor.

UNRWA Gazze’de ön saflarda yer alıyor ve bölgedeki 2 milyondan fazla Filistinli’ye yardım ulaştırıyor. UNRWA’in Gazze Şeridi’nde görev yapan 13 bin Filistinli çalışanı bulunuyor. Ekim ayında İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı saldırılarda UNRWA çalışanlarından 150’den fazlası hayatını kaybetti.

UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini konuya ilişkin açıklamasında, “Ajansın insani yardım sağlama kabiliyetini korumak için, bu personelin sözleşmelerini derhal feshetme ve gecikmeden gerçeği ortaya çıkarmak için bir soruşturma başlatma kararı aldım” dedi.

Lazzarini, “Terör eylemlerine karışan her UNRWA çalışanı, cezai kovuşturma da dâhil olmak üzere, eylemlerinden sorumlu tutulacaktır” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Sözcüsü Stephane Dujarric de yaptığı açıklamada, Lazzarini’nin son derece ciddi bu suçlamalarla ilgili olarak Genel Sekreter’e bilgi verdiğini söyledi.

Sözcü Dujarric, “Genel Sekreter bu haber karşısında dehşete düştü ve Lazzarini’den bu konuyu süratle soruşturmasını ve 7 Ekim’de meydana gelen olaylara ya da diğer suç teşkil eden faaliyetlere katıldığı ya da yardım ettiği tespit edilen tüm UNRWA çalışanlarının işine derhal son verilmesini ve olası cezai kovuşturmaya sevk edilmelerini sağlamasını istedi” dedi.

Dujarric, UNRWA’ın acil ve bağımsız bir soruşturma sürecinden geçeceğini söyledi ancak soruşturmaya dair ayrıntı vermedi.

Lazzarini ayrıca Cuma günü yaptığı açıklamada, “UNRWA, 7 Ekim’de meydana gelen menfur saldırıları mümkün olan en güçlü şekilde kınadığını yineliyor ve tüm İsrailli rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması ve ailelerine güvenli bir şekilde geri dönmeleri çağrısında bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Filistin Kurtuluş Örgütü (PLO) lideri Hüseyin el-Şeyh ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “UNRWA’ya yapılacak yardımları durduracağını açıklayan ülkeleri, bu kararlarını derhal geri almaya çağırıyoruz” dedi ve Filistin’e yapılan BM yardımlarının durdurulmasının siyasi ve insani açıdan büyük riskleri de içinde barındırdığını kaydetti.

Biden’dan Netanyahu’ya uyarı

Öte yandan ABD’nin tanınmış haber sitelerinden Axios, ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail Devlet Başkanı Binyamin Netanyahu’ya Gazze’de “yıl boyunca sürecek bir savaşı destekleyemeyeceğini” söylediğini yazdı.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen ABD’li yetkililer, Biden’ın 19 Ocak’ta Netanyahu’yla yaptığı telefon görüşmesinde, İsrailli lidere askeri operasyonlarda bir an evvel “düşük yoğunluklu evreye” geçilmesi için baskı yaptığını söyledi.

Yetkililer, Biden’ın yaklaşan başkanlık seçimleri öncesinde Gazze savaşına karşı çıkan genç seçmenlerin oyunu kaybetmek istemediğini belirtti. ABD Başkanı’nın maraton yoğunlaşırken Amerikan basınında Gazze’deki sivil kayıpların arttığına yönelik haberleri görmek istemediği de aktarıldı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir