Gazze’de İsrail Saldırılarında Ölü Sayısı 25 Bin 700’e Yükseldi

Hamas’ın başlattığı Filistin – İsrail savaşının 110. günü geride kalırken Gazze Şeridi’nde, İsrail saldırılarında 24 saatte 210 kişi hayatını kaybederken, toplamda can kaybı ise 25 bin 700’e yükseldi.

Haber Merkezi / Gazze Şeridi’nde, İsrail saldırılarında yaralı sayısının ise 63 bin 740’a yükseldiği kaydedildi. İsrail saldırılarında ölenlerin yüzde 70’ini çocuklar ve kadınların oluşturduğu aktarıldı.

Saldırılar sonucu oluşan yıkımdan dolayı çok sayıda kişinin hala enkaz altında olduğu vurgulanırken, sivil savunma ve acil sağlık ekiplerinin bu kişilere ulaşmakta zorluk yaşadığı kaydedildi.

Öte yandan Hamas’ın kalıcı ateşkes yerine geçici süreliğine çatışmaların durdurulması halinde de rehine takasına açık olabileceği bildirildi.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen Mısırlı yetkililer, ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal’a (WSJ), çatışmalara önemli bir süre ara verilmesi karşılığında Hamas’ın elindeki İsrailli esirleri serbest bırakmaya sıcak baktığını söyledi.

Haberde, gelişmenin Hamas’ın pozisyonunda önemli bir değişime işaret ettiğine dikkat çekildi. Şimdiye dek örgüt, sadece savaşın sonlanması koşuluyla rehine takasını kabul edeceğini duyurmuştu. Mısırlı yetkililer, Hamas’ın elindeki tüm kadın ve çocuk sivilleri serbest bırakacağı bir anlaşmaya açık olduğunu söyledi. Arabulucular, Hamas’ın bu hamlesinin Tel Aviv’in teklifinin ardından geldiğini ifade etti.

Söz konusu teklifte üç aylık bir ateşkes sağlanması, İsrail güçlerinin Gazze’nin bazı bölgelerinden çekilmesi ve Filistinli sivillerin bölgede serbestçe hareket etmesine izin verilmesi karşılığında tüm sivil esirlerin serbest bırakılması öngörülüyor.

WSJ, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisinin ve Hamas’ın yorum taleplerini reddettiğini aktardı.

Taraflar arasında olası rehine takası ve ateşkes anlaşması için görüşmeler sürerken, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Netanyahu’yu iki devletli çözüme yanaşmadığı için eleştirdi. Guterres, pazartesi günkü açıklamasında Tel Aviv yönetiminin bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını reddetmesinin “kabul edilemez olduğunu” söyledi.

İki devletli çözümün savaşı sonlandıracak tek seçenek olduğuna dikkat çeken Guterres, “Filistin halkının devlet kurma hakkının inkar edilmesi, küresel barış ve güvenlik için büyük bir tehdit haline gelen bu çatışmayı süresiz şekilde uzatacaktır” dedi.

ABD de son dönemde Netanyahu’ya iki devletli çözümü kabul etmesi için baskı yapıyor. Başkan Joe Biden, 19 Ocak’ta Netanyahu’yla gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde konuyu tekrar gündeme getirmişti. Netanyahu ise Gazze’nin güvenliğinin İsrail’de olması gerektiğini savunarak iki devletli çözümü reddediyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir