Gazze’de İsrail Saldırılarında Ölenlerin Sayısı 20 bin 424’e Yükseldi

Gazze Şeridi’ndeki çatışmalar ve İsrail’in bombardımanı devam ederken, Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref Kudra, Gazze’de İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 20 bin 424’e ulaştığını duyurdu.

Haber Merkezi / Bakanlık Sözcüsü Kudra, İsrail saldırılarında en az 54 bin 36 kişinin de yaralandığını belirtti

İsrail bombardımanı sonucu çöken binaların altında hala çok sayıda ceset olduğu düşünülürken, Gazze’de yaşayan 2,3 milyon insanın nerdeyse tamamı evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Öte yandan Mısırlı ve Katarlı arabulucular, İsrail’in elindeki Filistinli rehine ve tutukluların serbest bırakılmasına olanak sağlayacak yeni bir ateşkes konusunda savaşan taraflar arasında uzlaşmaya varmaya çalışıyor.

Kasım ayı sonunda bir hafta süren ateşkeste 105 rehine ve 240 Filistinli mahkum serbest bırakıldı.

Hamas, rehineler konusunda herhangi bir müzakere yapılmadan önce çatışmaların durdurulmasını talep ediyor. İsrail ise Hamas “ortadan kaldırılmadan” ateşkes yapılmasını reddediyor.

Cuma günü Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Gazze’ye insani yardım konusunda karar tasarısını onayladı ancak acil ateşkes çağrısı yapmaktan kaçındı.

Güvenlik Konseyi’nin iki daimi üyesi olan ABD ve Rusya çekimser kaldı. Diğer 13 üyenin tamamı kararın lehine oy kullandı. Kararda İsrail ve Hamas arasında derhal ateşkes yapılması çağrısında bulunulmuyor, bunun yerine ateşkes için “koşulların yaratılması” isteniyor.

BM Güvenlik Konseyi Gazze’ye yönelik insani yardımların artırılması çağrısında bulundu ancak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’in askeri operasyonlarını yürütme biçiminin savaşın vurduğu bölgede yardım dağıtımı önünde “büyük engeller” yarattığını söyledi.

“Savaşmaktan başka çaremiz yok”

İsrail Başbakanı Benyanim Netanyahu, “Gazze’deki sert çatışmaların ardından bugün zor bir sabah. Savaş bizi çok ağır bir bedele zorluyor ama savaşmaktan başka çaremiz yok” dedi.

Benyanim Netanyahu, bunun uzun bir savaş olacağını belirterek, “Hamas’ın yok edilmesi, rehinlerin kurtarılması ve Gazze’nin İsrail için bir daha tehdit oluşturmayacak duruma getirilmesi” hedeflerine ulaşana kadar durmayacaklarını kaydetti.

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun açıklamayı, İsrail ordusunun cuma gününden bu yana 14 askerin çatışmalarda hayatını kaybettiğini duyurmasından kısa süre sonra yapması dikkat çekti.

ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’deki durumu ve İsrail operasyonunu konuşmak üzere telefon görüşmesi yaptı. Biden ise görüşmeye ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, “Netanyahu’ya, ateşkes ilan etme çağrısı yapmadığını” söyledi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise Biden’ın, “sivil nüfusun korunmasının” altını çizdiği, sivillerin çatışmalı alanlardan uzaklaşmasına izin verilmesinin önemini vurguladığı kaydedildi. İsrail Başbakanlığı ise görüşmede Netanyahu’nun “İsrail tüm hedeflerine ulaşana kadar savaşa devam edileceğini” söylediği aktarıldı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir