Gazze’de İsrail Saldırılarında Can Kaybı 31 Bin 112’ye Yükseldi

Hamas’ın başlattığı Filistin – İsrail savaşının 157. günü geride kalırken Gazze’de İsrail saldırılarında yaşamını yitirenlerin sayısı son 24 saatte 67 artarak 31 bin 112’ye yükseldi. Yaralananların sayısı ise 72 bin 760’a çıktı.

Haber Merkezi / Gazze’de İsrail saldırılarında ölenlerin yüzde 70’ini çocuklar ve kadınların oluşturduğu aktarılırken, saldırılar sonucu oluşan yıkımdan dolayı çok sayıda kişinin hala enkaz altında olduğu vurgulandı. Sivil savunma ve acil sağlık ekiplerinin bu kişilere ulaşmakta zorluk yaşadığı kaydedildi.

Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki insanların ciddi bir gıda yetersizliği ve açlıktan ölme tehdidi altında yaşadığını vurgulayan uluslararası insani yardım örgütleri, bir süredir acil bir şekilde harekete geçilmesi çağrısında bulunuyor.

Öte yandan 1 milyondan fazla Filistinli Gazze’nin güneyinde Refah’a sığındı, zor koşullar altında yaşam mücadelesi veriyor. Birleşmiş Milletler bölgedeki insanların açlıkla karşı karşıya olduğunu belirtirken, geçen haftadan bu yana açlık nedeniyle can kaybı haberleri de geliyor.

Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı havadan yardımların Gazze’nin kuzeyine bırakıldığı açıkladı. Yardım malzemeleri içinde pirinç, un, makarna ve konserve yiyeceklerin olduğu belirtildi. Pentagon verilerine göre ABD Gazze’ye bu ay 135 bin öğün gıdayı havadan bıraktı.

Başkan Biden da Gazze’ye yardım malzemeleri ulaştırılması için bölgeye geçici bir liman inşa edilmesi talimatını vermişti. Pentagon, liman yapımının 60 günü bulabileceğini açıklamıştı.

Bu arada Gazze için tonlarca gıda yüklü gemi hala Kıbrıs’ta demirli. Büyük oranda Birleşik Arap Emirlikleri’nin kaynak sağladığı gemi Gazze için 200 ton gıda taşıyor. Gemideki gıdalar World Central Kitchen adlı yardım kuruluşu tarafından üretildi.

Kuruluş, Kıbrıs’ta 500 ton malzemenin daha gemilere yüklenmek için hazır olduğunu belirtiyor. Ancak geminin ne zaman Kıbrıs’tan ayrılacağı henüz netleşmedi.

Gemiye kargo yüklemesi Cumartesi geç saatlerde sona erdi ancak Gazze’de liman altyapısı olmadığını için geminin henüz Kıbrıs’tan ayrılmadığı belirtiliyor. Malzemelerin dağıtımı için geçici bir iskelenin olması gerektiği belirtiliyor.

Joe Biden: İsrail’e destek devam edecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun “İsrail’e artık faydadan çok zarar verdiğini” söyledi.

Biden, MSNBC kanalına verdiği röportajda, Netanyahu’nun Gazze’deki saldırılarının ve bu saldırılarda öldürülen 30 binden fazla sivilin sorumluluğunun ağır olduğunu söyleyerek, bu kadar insanın sadece “Hamas’ın peşinden giderek öldürülemeyeceğini” ifade etti.

“Başbakan Binyamin Netanyahu konusunda sizin kırmızı çizginiz nedir? Bir kırmızı çizginiz var mı? Örneğin Refah’ın işgali bir kırmızı çizgi olabilir mi?” sorusuna ise Biden, “Bu bir kırmızı çizgidir ancak asla İsrail’e desteği sürdüreceğim, İsrail’in savunulması halen kritik önemde.” şeklinde yanıt verdi.

Bununla birlikte Gazze’deki ölü sayısının “çok fazla” olduğunun da altını çizen Biden, Netanyahu hükümetinin, “sivillerin hayatını nasıl hedef almayacağı” üzerine ciddi şekilde odaklanması gerektiğini vurguladı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir