Gazze’de İsrail Saldırılarında Can Kaybı 28 Bine Yaklaştı

Hamas’ın başlattığı Filistin – İsrail savaşının 125. günü geride kalırken Gazze’de İsrail saldırılarında yaşamını yitirenlerin sayısı son 24 saatte 130 artarak 27 bin 840’a yükseldi. Yaralananların sayısı ise 67 bin 317’ye çıktı.

Haber Merkezi / Gazze’de İsrail saldırılarında ölenlerin yüzde 70’ini çocuklar ve kadınların oluşturduğu aktarılırken, saldırılar sonucu oluşan yıkımdan dolayı çok sayıda kişinin hala enkaz altında olduğu vurgulandı. Sivil savunma ve acil sağlık ekiplerinin bu kişilere ulaşmakta zorluk yaşadığı kaydedildi.

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ile Hamas arasında bir ateşkes ve rehine anlaşmasına varılmasını hâlen mümkün gördüğünü belirtti. Blinken, İsrailli yetkililerle yaptığı görüşmelerde, Hamas’ın Gazze’de yeniden ateşkes sağlanmasına ve rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin çerçeve anlaşmaya verdiği yanıtı ele almıştı.

Gerçekleştirdiği temasların ardından Tel Aviv’de basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “Hamas’ın yanıtında kabul edilmeyeceği aşikâr bazı talepler bulunsa da anlaşmaya varılması için bir alan yarattığını düşünüyoruz ve başarı olana kadar da usanmadan bunun üzerinde çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Antony Blinken, İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri operasyonlarında yaşanan sivil can kayıplarından duyduğu rahatsızlığı bir kez daha yinelerken, “İsrailliler 7 Ekim’de en korkunç şekilde insanlıktan çıkarıldı. O günden beri rehineler her gün insanlıktan çıkarıldı. Ancak bu, başkalarını insanlıktan çıkarma izni olamaz. Gazze’deki halkın ezici çoğunluğunun 7 Ekim saldırılarıyla hiçbir ilgisi yoktu” dedi.

“Hayatta kalmaları İsrail üzerinden gelecek yardımların ulaşmasına bağlı olan Gazzeli aileler de tıpkı bizim gibi aileler. Onlar da birer anne, birer baba, birer evlat. Onlar da iyi bir yaşam sürmek, çocuklarını okula göndermek, normal bir hayat istiyor. Bunu gözden kaçıramayız, kaçırmamalıyız. Ortak insanlığımızı gözden kaçıramayız, kaçırmamalıyız” ifadelerini kullanan Bakan Blinken, Gazze’deki sivillere daha fazla insani yardım ulaştırılmasına izin vermesi için İsrail hükümetine çağrıda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’la görüşmesinden kısa bir süre sonra basın toplantısı düzenleyen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, arabuluculu görüşmelerin yapılması gerektiğini; ancak Hamas’ın yanıtının, böyle bir duruma olanak vermediğini söyledi.

Benyamin Netanyahu, “Hamas’ın hayal ürünü taleplerine teslim olmanın yeni bir katliama ve İsrail’in başına kimsenin kabul etmek istemeyeceği büyük bir trajedinin gelmesine yol açacağını” söyledi; “Rehinelerin serbest bırakılması için askeri baskının devam etmesi gerek” dedi.

İsrail için Hamas’ın askeri olarak çökertilmesini sağlamaktan başka bir alternatif olmadığını söyleyen Benyamin Netanyahu, örgütü yok etme taahhüdünü yineledi. Geleceğin Hamas’ın ortadan kaldırılmasından sonraki gün başlayacağını söyleyen İsrail Başbakanı, Gazze savaşının tek çözümünün örgüte karşı topyekün zafer olduğunu vurguladı.

Gazze’de tam zaferin ulaşılabilir olduğunu savunan İsrail Başbakanı Netanyahu, “Sadece tam zafer hem kuzeyde hem de güneyde güvenliği yeniden tesis etmemizi sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Hamas Gazze’de dört buçuk aylık bir ateşkes önermişti. Öneride, bu süre zarfında tüm rehinelerin serbest bırakılması, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki askerlerini çekmesi ve savaşın sona erdirilmesi konusunda bir anlaşmaya varılması yer alıyordu. Hamas’ın teklifi, ABD ve İsrail tarafından hazırlanan ve geçen hafta Katarlı ve Mısırlı arabulucular tarafından Hamas’a iletilen daha önceki bir teklife yanıt niteliği taşıyordu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, arabulucu ülkeler olan Katar ve Mısır liderleriyle yaptığı görüşmelerin ardından İsrail’e vardıktan sonra Netanyahu ile teklifi görüşmüştü. Blinken daha sonra Ramallah’ta Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ile biraraya gelmişti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir