Gazze’de İsrail Saldırılarında Can Kaybı 20 Bine Yaklaştı

Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonuyla başlattığı Filistin – İsrail savaşının 74. gününde, Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze’de İsrail saldırılarında can kaybının 20 bine yaklaştığını açıkladı.

Haber Merkezi / Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından paylaşılan verilere göre bugüne kadar 19 bin 667 kişi öldü ve 52 bin 856 kişi yaralandı.

Öte yandan ABD’de uydu üzerinden yapılan bir araştırma, 7 Ekim’den bu yana İsrail’in Gazze Şeridi’nden düzenlediği saldırılarda 100 binden fazla binanın ya tamamen yıkıldığını ya da oturulamaz hale gelip tahrip olduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya göre, toplam 102 bin 733 ila 129 bin 219 arasında bina ya tamamen yıkıldı ya da tahrip oldu. Araştırma, bu da bölgedeki üç binadan en az birinin ya yıkıldığını ya da tahrip olduğunu ortaya koyuyor. Uydu görüntüleri, İsrail’in tahliye edilmesini istediği Gazze Şeridi’nin kuzeyinin güneye oranla daha fazla tahrip olduğunu teyit ediyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, uluslararası toplum üyelerini Gazze’de “sürdürülebilir” bir ateşkesi desteklemeye çağırdı.

Türk, hem insan hakları hem de insani gerekçelerle yapılan ateşkes çağrısının “gün geçtikçe daha yüksek sesle dile getirildiğini ve bu çağrıya kulak verilmesi gerektiğini” söyledi. Gazze Şeridi’nde on binlerce insanın yerinden edildiğini belirten Türk, İsrail güçlerinin tahliye emirlerinin kafa karıştırıcı ve çelişkili olduğunu söyledi.

Volker Türk, “Askeri operasyonlar her geçen gün daha da yaklaşırken, Filistinliler Gazze-Mısır sınırına kadar kitlesel bir göçle giderek daha küçük alanlara sıkışmaya zorlanıyor” dedi ve ekledi: Gazze’de gidebilecekleri hiçbir yer kalmadı.

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Gazze Şeridi’ndeki duruma dair Cenevre’de açıklamalarda bulundu.

Aralık ayı başında Gazze Şeridi’ni ziyaret eden Elder durumu “felaket” olarak nitelendirerek, her beş çocuktan dördününyeterli yiyeceğe sahip olmadığını ve özellikle küçük çocuklar arasında ishal gibi hastalıkların çok yaygın olduğunu belirtti. Yaralı çocukların hayatını yitirmesi sebebiyle kızgın olduğunu da ifade eden Elder, çocukları ağır hasta olan ailelerin sadece “umudu ve kirli suyu” olduğunu belirtti.

İsrail güvenlik güçlerinin sivilleri koruma sözü verdiğini hatırlatan BM Sözcüsü, ancak gerçeklerin tamamen farklı göründüğünü ifade etti ve “İkiyüzlülüğün empatiyi bastırması sebebiyle kızgınım” ifadesini kullandı.

Elder bölgede faaliyette olan en önemli hastanelerden biri olan Nasır’ın 48 saat içinde iki kez bombalandığını aktararak, buradaki kurbanlardan birinin saldırılarda evi yıkılan, anne babası ile iki erkek kardeşi ölen ve bir bacağını kaybederek hayatta kalan 13 yaşındaki Dina adlı bir kız çocuğu olduğunu, bu çocuğun da Nasır Hastanesi’ne isabet eden bir bomba sonucu hayatını yitirdiğini dile getirdi.

DSÖ’nün verdiği bilgilere göre Gazze Şeridi’nde 36 hastaneden sadece sekizi kısmen faaliyet gösteriyor. Yaralılar hastanelerde yoğun bakımda bile yerde yattığı için hastane personelinin hareket etmekte zorlandığı belirtiliyor.

DSÖ Sözcüsü Margaret Harris yaptığı açıklamada, hastanelerde gerekli tıbbi malzemelerin de bulunmadığını belirterek, doktorların, ağır yaralıların öncelikle ağrı kesici değil su ve yemek istediğini aktardığını belirtti. Harris, “Dünyanın bu durumun böyle devam etmesine izin vermesi inanılır gibi değil” ifadelerini kullandı.

Rehine görüşmeleri sürüyor

İsrail’in en yakın müttefiklerinden Fransa, İngiltere ve Almanya, ateşkes için yapılan küresel çağrılara hafta sonunda katıldı. İsrail’de protestocular Hamas’ın elinde bulunan çok sayıda rehinenin serbest bırakılması için Hamas ile müzakere çağrısında bulundu.

ABD Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA) Direktörü William Burns Pazartesi günü Varşova’da İsrail istihbarat teşkilatı Mossad’ın başkanı ve Katar Başbakanı ile biraraya geldi. Görüşme, geçici ateşkesten ve aracılık ettikleri bir anlaşmayla 100 kadar rehinenin serbest bırakılmasından bu yana bu üçlünün bilinen ilk toplantısı oldu.

Ancak ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby görüşmelerin “başka bir anlaşmanın yakın olduğu bir noktada” olmadığını söyledi. İsrail ordusu Gazze’ye yönelik kara saldırısında 131 askerinin öldüğünü açıkladı.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ülkenin ‘Hamas’ın elindeki rehineleri kurtarmak ve Gazze’ye daha fazla insani yardım sağlamak amacıyla yabancıların aracılık ettiği yeni bir ateşkese girmeye hazır olduğunun’ sinyalini verdi.

Yetkileri büyük ölçüde sembolik olan Herzog, büyükelçilerle yaptığı toplantıdaki konuşmasında “İsrail, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için ikinci bir insani duraklamaya ve ek insani yardıma hazır,” ifadelerini kullandı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir