Gazze’de İsrail Saldırılarında Can Kaybı 17 Bin 487’ye Yükseldi

İsrail’in Gazze Şeridi’ne 63 gündür devam eden saldırılarına ilişkin açıklama yapan Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, son 24 saatte 310 Filistinlinin daha öldürüldüğünü ve toplam can kaybının 17 bin 487’ye yükseldiğini söyledi.

Haber Merkezi / Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kudra, son saldırılar sonrasında hastanelere 558 yaralının getirildiğini ve toplam yaralı sayının 46 bin 480’e çıktığını söyledi. Kudra ayrıca Gazze’de hizmet verebilen hastanelerdeki sıkıntılara da dikkati çekti.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) verilerine göre Gazze Şeridi’nde yaşayan yaklaşık 2 milyon 200 bin kişinin 1 milyon 800 bini, yani nüfusun yaklaşık yüzde 80’i savaş sırasında zorla yerinden edildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi birkaç saat içinde toplanarak Gazze’de acil ateşkes çağrısı yapılıp yapılmamasını oylayacak. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in BM tüzüğünün 99. Maddesini devreye sokması üzerine bu oylama yapılacak.

Bu madde genel sekretere ” uluslararası barış ve güvenliğin korunmasını tehdit edebileceğini düşündüğü herhangi bir konuyu” Güvenlik Konseyi’nin dikkatine sunma yetkisi veriyor.

Guterres, “Gazze’de insani yardım sisteminin çökmesi gibi ciddi bir riskle karşı karşıya olan Konsey’i insani bir felaketin önlenmesine yardımcı olmaya ve insani ateşkes ilan edilmesine çağırıyorum” demişti.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin hazırladığı karar taslağının oylamaya sunulması için en az dokuz lehte oya ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, Fransa ya da İngiltere’nin veto etmemesi gerekiyor.

“ABD’den Gazze’deki sivil kayıplarla ilgili İsrail’e ilk sert eleştiri”

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’in Gazze’nin güneyine yönelik saldırısındaki tutumunu eleştirerek, “sivilleri koruma niyeti ile sahada yaşananlar arasında uçurum” olduğunu söyledi.

Bakan Blinken, İsrail’in Gazze’nin güneyinde yürüttüğü ‘kampanyanın’ üzerinden neredeyse 1 hafta geçtiğini hatırlattı. Blinken, sivillerin zarar görmemesi ve gittikleri bölgelere gıda, ilaç ve su temin edilmesini sağlamak için İsrail’in somut adımlar atması gerektiğini vurguladı.

Antony Blinken, “Güneydeki bu harekatın üzerinden hemen hemen bir hafta geçti. İsrail’in sivillerin korunmasına öncelik vermesi zorunluluğu devam ediyor. Ve tam da oradayken söylediğim gibi, sivilleri koruma niyeti ile sahada gördüğümüz gerçek sonuçlar arasında tam bir uçurum var” değerlendirmesinde bulundu.

Blinken, siviller için güvenli bölgelere sahip olmanın yanı sıra, insanların nereye ne zaman gidebileceklerini bilmeleri ve bir yerden diğerine geçebilecekleri sürelerin net olması için iletişimin de önemli olduğunu söyledi.

Bu alanların çatışma bölgesinin dışında kalması ve hiçbir askeri aracın kullanılmamasının da kilit önemde olduğunu belirten Blinken sözlerini şöyle sürdürdü: Bu konu, bugün olduğu gibi yakın zamanda ve Başkan’ın Başbakan Netanyahu ile bugün yaptığı görüşme de dahil olmak üzere, İsraillilerle düzenli olarak konuştuğumuz bir konu.

“ABD ile birlikte savaş sonrası Gazze planı üzerinde çalışıyoruz”

Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Iştiyye, Gaze’nin savaştan sonraki durumuyla ilgili olarak Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) yetkililerle birlikte bir plan üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Amerikan Bloomberg yayınıyla Batı Şeria’daki ofisinde yapılan röportajda, Filistinli yönetici, ABD’li yetkililerin savaştan sonra Gazze’nin yönetimine ilişkin bir planı görüşmek üzere bu hafta başında kendisini ziyaret ettiğini söyledi.

Buna göre her iki taraf da İsrail’in Gazze’yi yeniden işgal etmemesi, tampon bölge olarak Filistin topraklarını daraltmaması veya Filistinlileri bölgeden sürmemesi konusunda hemfikirdi.

Iştiyye İsrail’in Hamas’ı tamamen yok etme hedefinin gerçekçi olmadığını ve bunun yerine Hamas’ın yeni bir yönetim yapılanmasına katılması gerektiğini savundu.

Iştiyye, 7 Ekim’de başlayan çatışmaların sonucunda, Hamas’ın daha geniş Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) bünyesinde küçük bir ortak haline gelerek Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’ü kapsayan yeni bağımsız bir devletin inşasına yardımcı olmasını tercih edeceğini söyledi:

“Eğer bir anlaşmaya varmaya ve FKÖ’nün siyasi platformunu kabul etmeye hazırlarsa, o zaman konuşmaya yer olacaktır. Filistinliler bölünmemeli”.

Iştiyye, “İsrail’in askeri planını uygulamak için Gazze’ye gitmeyeceğiz. Bir mekanizmaya ihtiyacımız var ve bunun üzerinde uluslararası toplumla birlikte çalışıyoruz.”

Benyamin Netanyahu: Hamas’ı yok edeceğiz

Iştiyye’nin sözleri sonrasında bir açıklama yapan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise “Bu öneriyi yapanın Filistin Yönetimi olması gerçeği, izlediğim politikanın doğruluğunu ortaya koyuyor: Filistin Yönetimi çözüm olamaz” ifadelerini kullandı. Netanyahu, “Hamas olmayacak, onu yok edeceğiz” dedi.

İsrail, savaş sonrasında Gazze’de kendi kontrolünde bir geçiş dönemi olmasını savunuyor. Gazze’de bir tampon bölge oluşturulması ve güvenliğin İsrail askerlerince sağlanması da İsrail’in kamuoyuna yansıyan planları arasında.

ABD ise yaptığı çeşitli açıklamalarda Gazze’de yeni bir işgal istemediğini, tampon bölge fikrine karşı olduğunu ve bölgenin geleceğine Filistinlilerin kendilerinin karar vermeleri gerektiği vurgusu yapmıştı.

ABD, savaş sonrası bölgede kurulacak düzenle ilgili Filistin Yönetiminin muhatap alınması gerektiğini de çeşitli vesilelerle dile getirmişti. İsrailli yetkililer ise Filistin Yönetimine güvenmediklerini vurguluyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir