Gazze’de İsrail Saldırılarında Can Kaybı 11 Bin 78’e Yükseldi

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugaylarının Aksa Tufanı operasyonuyla başlattığı Filistin – İsrail savaşının 35. gününde, Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı ölü sayısının 11 bin 78’e yükseldiğini açıkladı.

Haber Merkezi / Filistin Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında, hayatını kaybedenlerden 4 bin 506’nın çocuk olduğu belirtildi. Bakanlık açıklamasında, 27 binden fazla yaralı olduğu bilgisine de yer verdi.

İsrail ise Filistin Sağlık Bakanlığı’nın rakamları abarttığını ifade ediyor, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise rakamların güvenilir olduğuna inanıyor.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) 7 Ekim’den bu yana Gazze’de 100’den fazla çalışanının hayatını kaybettiğini açıkladı. UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada 100’ün üzerinde meslektaşı için yas tuttuklarını belirtti.

UNRWA İletişim Direktörü Juliette Touma ise “Onlar Gazze halkının başına gelenleri temsil ediyorlar. BM için çalışıyorlar. Onlar ve Gazze Şeridi’ndeki diğer tüm siviller asla öldürülmemeliydi.” şeklinde konuştu.

BM personelinin pazartesi günü bir dakikalık saygı duruşunda bulunacağı ve bayrakların yarıya indirileceği bildirildi. UNRWA, Filistinli mültecilere okul, sağlık ve insani yardım gibi hizmetler sunuyor.

Gazze’de 32 bin ton patlayıcı kullanıldı

Gazze’deki Hükümet Enformasyon Ofisi, İsrail’in saldırıların başlamasından bu yana Gazze Şeridi’ni yaklaşık 32 bin ton patlayıcı ve 13 binin üzerinde bombayla vurduğunu duyurdu. Bunun da kilometre başına ortalama 87 ton patlayıcı anlamına geldiğini bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Alemu’l Arabi haber ajansından (AWP) aktardığına göre, Hükümet Enformasyon Ofisi tarafından bugün yapılan açıklamada, İsrail’in saldırıları sonucu Gazze’deki konutların yüzde 50’sinden fazlasının hasar gördüğü, 40 bin konutun ise tamamen yıkıldığı bilgisi verildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filistinli sivillerin korunması için, günde dört saat bombardımanın durdurulması kararının yanı sıra “yapılabilecek ve yapılması gereken” başka şeyler olduğunu söyledi. Bunun için İsrail’le görüşüldüğünü belirti. Blinken, detay vermedi.

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki bölgelerde bombardımana her gün 4 saat ara vereceğini söyledi. John Kirby, aralardan üç saat öncesinden bir duyuru yapılacağını kaydetti.

Kirby, “İsrailliler bize bu ara süresince bu bölgelerde askeri operasyon yapılmayacağını ve bu sürecin bugün başlayacağını söylediler” diye ekledi.

İsrail ordusu daha önce “Gazzeli sivillere insani yardım için taktiksel, bölgesel aralar uyguladığını” söylemiş ve bunun “ateşkes olmadığını” belirtmişti.

İsrail’in bu kararının “önemli bir ilk adım” olduğunu belirten Kirby, “Açıkçası biz bunların ihtiyaç duyulduğu sürece devam etmesini istiyoruz” dedi. Kirby ayrıca şu anda ateşkes zamanı olmadığı yönündeki ABD’nin görüşünü tekrarlayarak böyle bir ateşkesin Hamas’ın 7 Ekim’de “yaptıklarını meşrulaştırmasına” yarayacağını söyledi.

İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İsrail’in Gazze’de her gün 4 saatlik insani yardım arası vermeyi kabul ettiğini duyurmasının “özellikle ciddi bir hata” olduğunu söyledi. Sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda Ben-Gvir, “[Gazze’de] yaşayanların güneye doğru hareket etmeleri için [insani] koridoru” korurken “savaşmaya devam etmeliyiz” diye yazdı.

Filistin Sağlık Bakanlığı: İsrail hastaneleri vuruyor

Öte yandan İsrail’in bombardımanı devam ediyor. Hamas tarafından kontrol edilen Gazze’de yetkililer İsrail’in Cuma günü hastane yakınlarına en az üç hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı yetkilisi Esref El Kidra yaptığı açıklamada İsrail’in birçok hastaneye aynı anda saldırı düzenlediğini, Gazze’nin en büyük hastanesi olan El-Şifa Hastanesi’nin de hedef alındığını aktardı. İsrail tarafından henüz bir açıklama yapılmadı.

Gazzeli yetkililer El-Şifa hastanesine tahminen 60 bin kişinin sığındığını belirtirken, Rantisi çocuk hastanesi ve Endonezya hastanesinin de gece boyunca ateş altında kaldığını söyledi. Bombardımanda yaralılar olduğu can kaybı bulunmadığı belirtildi. Endonezyalı yetkililer hastanenin hedef alınmasını kınadı.

Gazze’de ölen İsrail askerlerinin sayısı 36’ya yükseldi

İsrail merkezli The Times of Israel Gazetesi, Gazze’deki çatışmalarda bir İsrail askerinin daha öldürüldüğünü bildirdi. Gazete böylece, devam eden kara operasyonlarının başlangıcından bu yana İsrail ordusunda ölenlerin sayısının 36’ya yükseldiğini aktardı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir