Gazze’de İsrail Saldırılarında 3 Bin 826 Çocuk Hayatını Kaybetti

Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonu sonrası başlayan İsrail -Filistin savaşı 28. gününde. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında hayatını kaybedenlerin son 24 saatte 166 artarak 9 bin 227’ye yükseldiğini duyurdu.

Haber Merkezi / Sağlık Bakanlığı, hayatını kaybedenlerin 3 bin 826’sının çocuk, 2 bin 405’inin kadın olduğu bildirildi. Bakanlığın verilerine göre saldırılar sonucu 23 bin 516 kişi de yaralandı, 2 binden fazla kişi ise kayboldu.

Çatışmalar bu sabah İsrail’in dün kara operasyonunu genişlettiği kuzeyde ve Gazze Şehri’nin beş farklı bölgesinde yaşanıyor. Batı Gazze ise en yoğun saldırıların yaşandığı yer.

İsrail ordusu, Hamas ile çatışmalarında havadan, denizden ve karadan ateş açıyor. Hamas dün İsrail ordusuna karşı tanksavar füzeler kullanarak savaştıkları yönünde açıklama yapmıştı.

Hava saldırıları, Gazze Şehri yakınlarında, özellikle yaklaşık 14 bin kişinin sığındığı El Kudüs Hastanesi’nin çevresinde dün gece boyunca devam etti.

Filistinli bir kaynak, İsrail’in Filistin hedeflerine yönelik hava, kara ve deniz saldırılarını durdurma sözü verdiği günlük bir ateşkes önerisinin bulunduğunu doğruladı.

Şarku’l Avsat’ın Arap Dünyası Haber Ajansı’ndan (AWP) aktardığı habere göre kaynak, ajansa teklifin, gündüz sakinliğinin yalnızca 12 saat sürmesi, şafak vakti başlayıp gün batımında sona ermesi ve geri kalan ayrıntılar üzerinde anlaşmaya varıldıktan sonra duyurulacak belirli saatlerde sona ermesini öngördüğünü açıkladı.

Ayrıca haberde söz konusu ateşkesin uygulanma tarihi konusunda henüz bir anlaşmaya varılmadı ve Hamas’ın önerilen tüm maddelere henüz onay vermediği ifade edildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Hamas’ın “yeniden toparlanmasına” yol açacağına ilişkin endişelerden dolayı İsrail ve Hamas arasında ateşkesi desteklemediklerini bildirdi.

ABD’de Temsilciler Meclisi, İsrail’in Hamas’la savaşı için 14.3 milyar dolar yardımı onayladı. Beyaz Saray, Cumhuriyetçilerin liderliğindeki meclisin planında Gazze’ye insani yardımın yer almamasının kriz derinleşirken “vahim bir hata” olduğunu söyledi.

Senato ise Ukrayna ve Gazze için yardımı da içeren kendi tasarısını hazırlamayı planlıyor. Beyaz Saray, açıklamasında “Bu tasarı, acil ulusal güvenlik yardımı sağlamaya yönelik normal, iki partili yaklaşımı bozacaktır” diye yazdı.

Açıklamada, Cumhuriyetçi Parti’nin (GOP) tutumunun “önümüzdeki yıllarda güvenliğimiz ve ittifaklarımız açısından yıkıcı sonuçlar doğuracağı” ifade edildi.  Beyaz Saray, oylamadan önce özellikle Yahudi Demokratları arayarak tasarıyı reddetmeleri için milletvekillerine doğrudan çağrıda bulunuyordu.

Toplamda sadece iki Cumhuriyetçi tasarıya karşı çıktı. Cumhuriyetçiler, İsrail’in savaş taktikleri hakkında soru soran Demokratları antisemitik olmakla suçluyor.

İsrail Hizbullah hedeflerini de vurdu

İsrail Ordusu, Lübnan’daki Hizbullah mevzilerinden düzenlenen saldırılara yanıt olarak Perşembe akşamı Hizbullah’a ait çok sayıda hedefin vurulduğunu duyurdu. Bu arada Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın, İsrail-Hamas savaşına dair bugün yapacağı konuşma merakla bekleniyor. Uzmanlar, İran tarafından desteklenen Hizbullah’ın İsrail’e resmen savaş ilan edebileceğini belirtiyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Hagari, konuya dair açıklamasında, “İran, temsilcisi aracılığıyla İsrail’i oyalamaya çalışsa da bizim tüm konsantrasyonumuz Hamas’ı yok etmek üzerine” dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı: İnsani hukuka uyuyoruz

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, “uluslararası ve insani hukuka uyan bir ülke olarak” Gazze’dekilere hava saldırısı uyarısı içeren 1 milyon bülten attıklarını belirtti. Herzog ayrıca mesajlar gönderildiğini ve aramalar yapıldığını” ifade etti.

Herzog, “Bombalanan bölgeden çıkmalarını istiyoruz. Çıkarsanız biz insani hukuka uygun olarak girebilir ve halkımızı koruyabiliriz” dedi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir