Gazze’de ‘Ateşkes’ En Az Bir Gün Daha Uzatıldı

İsrail, Gazze Şeridi’ndeki ateşkesin bitmesine dakikalar kala ateşkesin bir gün daha uzatıldığını açıkladı. Hamas da, ateşkesin yedinci gün de devam edeceğini duyurdu. Arabulucu ülke Katar, ateşkesin bir gün daha devam edeceğini doğruladı.

Hamas ile İsrail arasında ilk geçici ateşkes 24 Kasım Cuma günü dört günlüğüne ilan edilmiş, Pazartesi günü ateşkes iki günlüğüne daha uzatılmıştı. O günden bu yana serbest bırakılan her 1 İsrailli rehine için İsrail de 3 Filistinli tutukluyu serbest bırakıyor. Şu ana kadar 97 rehine ve 210 Filistinli tutuklu serbest bırakıldı.

Katar, Mısır ve ABD’nin de desteğiyle Gazze’de bu sabah sona erecek olan ateşkesin uzatılması için yoğun müzakereler yürütüyordu.

BM Güvenlik Konseyi, Gazze’deki son durumu değerlendirmek için üst seviyede toplandı. Toplantıya çok sayıda ülke, dışişleri bakanı düzeyinde katıldı. Toplantıyı, konseyin Kasım ayı dönem başkanı Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi yönetti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da katıldığı toplantıda, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin çoğunluğu ve toplantıya katılan diğer ülkelerin temsilcileri “kalıcı ve kapsamlı ateşkes” çağrısında bulundu.

Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ateşkes sağlanması için müzakerelerin devam ettiğini belirterek, kalıcı ateşkes çağrısını yineledi. Guterres, Gazze’de hiçbir yerin güvende olmadığını söyledi.

Öte yandan İsrail’in hava saldırıları sonucun Gazze Şeridi’ndeki 50 binden fazla konut yerle bir olduğu rapor edildi. Gazze Şeridi’ndeki hükümetin raporuna göre, İsrail’in hava saldırılarında 250 binden fazla konutta hasar gördü.

İsrail Merkez Bankası’na göre, Hamas’la mevcut çatışmanın Tel Aviv’e maliyeti yaklaşık 197 milyar şekel (yaklaşık 53 milyar dolar): 107 milyar şekeli savunma harcamaları, 22 milyar şekeli hasar tazminatı ve 25 milyar şekeli diğer sivil harcamalar.

İsrail Merkez Bankası, devlet borç faizlerinin 8 milyar şekele ulaşmasını beklerken, çatışma nedeniyle vergi geliri kaybının da 35 milyar şekel olacağını tahmin etti.

Banka, İsrail’in GSYH’sinin 2023 ve 2024 yıllarında yüzde 2 oranında büyümesini bekliyor. Bu, geçen ay yapılan tahminlerde yer alan 2023 için yüzde 2,3 ve 2024 için yüzde 2,8’lik büyüme tahminlerinin altında kaldı.

Banka, hükümetin borcunun 2022 yılında GSYİH’nın yüzde 60,5’inden 2023 yılında ise yüzde 63’e ve 2024 yılı sonunda da yüzde 66’ya çıkacağını öngördü.

Gazze’deki Filistin Yönetimi medya ofisi sözcüsü, öldürülen Filistinlilerin sayısının 15 bini geçtiğini söyledi. Sözcü, ölenler arasında 6 bin 150’den fazla çocuk ve 4 bin kadının bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Sözcü, en az 7 bin Filistinlinin kayıp veya enkaz altında olduğuna inanıldığını da belirtti. Akıbeti bilinmeyenlerin en az 4 bin 700’ü çocuk ve kadın. İsrail saldırılarında 36 binden fazla Filistinli, yüzde 75’i çocuk ve kadın olmak üzere çeşitli şiddetlerde yaralandı.

Ayrıca İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında 207 sağlık çalışanı, 26 yerel sivil savunma üyesi ve 70 gazeteci de hayatını kaybetti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir