Gazze Şeridi’nde 11 Gazeteci Öldürüldü

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugaylarının başlattığı İsrail -Filistin savaşı ikinci haftasına girerken, Filistinli Gazeteciler Sendikası, savaşta Gazze Şeridi’nde 11 gazetecinin öldürüldüğünü duyurdu.

Haber Merkezi / İşgal altındaki Batı Şeria’da bulunan sendikadan pazartesi günü yapılan açıklamada, 10 gündür devam eden savaşta hayatını kaybeden basın mensuplarıyla ilgili bilgiler paylaşıldı. Sendika ‘İsrail saldırganlığı sonucu’ 11 gazetecinin öldürüldüğünü, 20 basın mensubunun da yaralandığını açıkladı.

Öte yandan Gazze Şeridi’nin sağlık yetkilileri İsrail’in saldırılarında şu ana kadar 2 bin 750 kişinin hayatını kaybettiğini, 9 bin 700 kişinin de yaralandığını bildirdi.

İsrail Dışişleri Bakanlığından bu sabah yapılan açıklamada da Hamas’ın saldırılarında bin 400’den fazla kişinin hayatını kaybettiği, 3 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.

İngiltere merkezli yardım kuruluşu Save the Children’ın (Çocukları Koruyun) İnsani Yardım Direktörü Gabriella Waaijman, Gazze’deki ekipleri için durumun oldukça zor olduğunu ve “kaçabilecekleri hiçbir yer olmadığını” söyledi.

Örgütün Gazze’deki çalışanlarının evlerini terk etmiş durumda olduğunu belirten Waaijman, bu koşullar altında onlara yardım etmek için ellerinden bir şey gelmediğini belirtti.

Birleşmiş Milletler’in Filistinli mültecilere yönelik ajansı UNRWA, Gazze’deki tesis ve binalarına 400 binden fazla kişinin sığındığını açıkladı.

UNRWA sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Yaşlılar, çocuklar, hamileler, engelliler en temel insan haklarından mahrum bırakılıyor. Bu utanç verici,” ifadeleri aldı. UNRWA ayrıca 14 personelinin de hayatını kaybettiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü’nün Filistin’deki şubesi resmi sosyal medya hesabından Gazze’deki en az 4 hastanın bombardıman sonrası hizmet veremez hale geldiğini duyurdu.

Örgüt kuşatma altındaki bölgede bulunan 21 diğer hastaneye de İsrail tarafından tahliye uyarısı yapıldığını açıkladı.

Sağlık çalışanları ve hastaların koruma altına alınması için tüm önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen DSÖ hastanelerin tahliyeyeye zorlanmasının kritik durumdaki hastaların hayatını tehlike attığını ve uluslararası hukukun ihlali anlamına gelebileceğini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze’de bulunan hastanelerde 24 saatlik yakıt stoğu kaldığı konusunda uyarılarda bulundu.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yapılan açıklamada, “Jeneratörlerin kapatılması, binlerce hastanın hayatını riske atabilir” ifadelerine yer verildi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir