Filistin – İsrail Savaşı: Gazze’de Can Kaybı 11 Bin 240’a Yükseldi

Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonu sonrası başlayan Filistin – İsrail savaşında 38. gün geride kalırken, Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze’de İsrail saldırılarında can kaybının 11 bin 240’a yükseldiğini duyurdu.

Haber Merkezi / Bakanlık sözcüsü, ölenlerin 4 bin 630’unun çocuk, 3 bin 130’unun ise kadın olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Hamas yetkililerince paylaşılan ölü sayılarına güvendiğini belirtiyor.

Öte yandan çatışmalar nedeniyle Gazze’nin en büyük sağlık kuruluşu olan Şifa Hastanesi faaliyetlerini devam ettiremez hale gelirken, hayatını kaybeden hastaların sayısı artıyor.

Hamas yönetimindeki Gazze’nin Sağlık Bakanı Yardımcısı Yusuf Ebu er-Riş, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada hastanede son üç günde 7 bebek ve 27 hastanın hayatını kaybettiğini bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı diğer kuruluşlar, Şifa Hastanesi’nde yaklaşık 3 bin hasta ve sağlık çalışanının mahsur kaldığını duyurdu.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, hastanenin işlevini yerine getiremez hale geldiğini söylerken, üç gündür elektrik, su ve gıdaya erişimin bulunmaması nedeniyle durumun korkunç ve tehlikeli olduğunu kaydetti.

İsrail ordusu, hastaneden tahliyeler için insani koridor oluşturulduğunu ayrıca jeneratörlerin çalıştırılması için hastane yakınına 300 litre yakıt konuşlandırıldığını savunurken, Filistinli sağlık çalışanları binanın etrafında yoğun çatışmalar yaşandığını, tahliyelerin mümkün olmadığını, ayrıca 300 litre yakıt ile ancak 15 dakikalık elektrik sağlanabileceğini söylüyor.

İsrail’in, Hamas’ın 7 Ekim’deki terör saldırıları sonrasında Gazze’ye başlattığı askeri operasyonlar sonrasında Şifa Hastanesi, aynı zamanda bir çok sivilin sığındığı bir yer haline gelmişti.

Ancak gelinen noktada doktorların, ameliyatları artık anestezi uygulamaksızın yapmak zorunda kaldığı, elektrik kesintileri nedeniyle özel bakıma muhtaç bebeklerin de küvözlerden çıkartılmak zorunda kalındığı bildiriliyor.

İsrail, sivilleri ve hastaneyi kalkan olarak kullanmakla suçladığı Hamas’ın ana karargahının hastanenin altında olduğunu iddia ediyor. Hamas ve hastane çalışanları ise bu iddayı reddediyor.

İsrail ordusu haftasonunda hastaneyi çevreledikten sonra hastaların tahliyesine destek olunacağını duyurmuş, ancak bunun nasıl gerçekleşeceği konusunda bilgi paylaşmamıştı.

Hamas, 70 rehineyi bırakmaya hazır

Hamas, ellerinde bulunan 70 kadar çocuk ve kadın rehineyi, 5 günlük ara karşılığında serbest bırakmaya hazır olduklarını açıkladı.

Açıklamayı yapan Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın sözcüsü Ebu Ubeyde, çatışmalarda arabuluculuk rolünü üstlenen Katar’a söz konusu kararı ilettiklerini aktardı. Ubeyde, ateşkes şartının Gazze Şeridi’ne insani yardım girmesine yönelik engellerin kaldırılmasını da içerdiğini belirtti.

İsrail’in Gazze’ye saldırıları aralıksız sürüyor. Şu ana kadar bölgeden gelen haberler arasında öne çıkan başlıklar:

Gazze’nin kuzeyindeki iki büyük hastane civarında İsrail havasaldırıları sürüyor. İki hastanede de oksijen, tıbbi malzeme, akaryakıt ve elektri kalmadığı için  yeni hasta alımını durdurdu.

Gazze Hastaneler Direktörü Muhammed Zakut sağlık ekiplerinin artık İsrail bombardımanına hedef olan bölgelere ulaşamadığı için can kaybı sayısını güncelleyemediklerini duyurdu. Pazar günü itibariyle 11 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail’in Filistinlilerin gitmesini istediği Gazze’nin güneyindeki Han Yunus şehrine hava saldırısı düzenlendi. El Cezire şehrin son 24 saatte 3 defa saldırıya uğradığını rapor etti.

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, Lübnan sınırında yeniden çatışmalar yaşandığını duyurdu. İsrail ordusu Gazze içerisinde yaşanan çatışmalarda iki İsrail askerinin öldüğünü birinin de ağır yaralandığını açıkladı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir