Erzurum: Yukarı Mumcu Camii

Yukarı Mumcu Camii; Erzurum’un Yakutiye İlçesi, Yukarı Mumcu Mahallesi, Cami Sokak üzerinde yer almaktadır. Yaya olarak ve şehrin farklı noktalarından toplu taşıma araçları ve özel araçlarla ulaşım sağlanmaktadır.

Caminin kitabesi bulunmamaktadır.1655 miladi tarihli vakfiyesinden Hacı Süleyman adlı bir hayırsever tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Kare planlı cami ahşap destekli olup küçük ölçülerde ele alınmıştır. Caminin güney cephesinde çift, diğer cephelerde ise birer adet pencere açılmıştır.

Ortada yer alan kemerli giriş kapısı, kesme taştan yapılmış ve dışa taşırılmıştır. Kuzey cephede yer alan son cemaat yeri orijinal değildir ve sonradan ahşaptan yapılmıştır. Dört ahşap sütun tarafından taşınan iç mekan kare planlı ve ahşap örtülüdür. Orta kısım kırlangıç örtü ile yapılmış sonrasında düz tavan şeklinde sonlandırılmıştır. Tavanın ortasında yer alan süsleme sonraki dönemlerde eklenmiştir.

Kıble duvarındaki taş mihrap mukarnas kavsaralıdır ve perde motifi işlenmiştir. Bölge camilerden farklı olarak yapının mahfili iki katlıdır. Bu nedenle yapının çatısı da dik bir eğime sahiptir. Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 13.11.1976 tarih ve A.188 sayılı tescil kararı ile koruma altına alınmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir