Erzurum: Zeynal Camii

Zeynal Camii; Erzurum’un Yakutiye İlçesi, Kazım Karabekir Paşa Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yaya olarak ve şehrin farklı noktalarından toplu taşıma araçları ve özel araçlarla ulaşım sağlanmaktadır.

Caminin onarım kitabesine göre Namıkzade Hacı Zeynelabidin tarafından inşa edilmiştir. 1748 (H.1162) tarihinde Yazıcızade İbrahim Paşa tarafından onarılmıştır.cami kapısı üzerinde bulunan bu beş satırlık mermer kitabeyi Erzurum Müftüsü şair Hazik efendi hazırlamıştır. 2006 yılında erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından da onarılmıştır.

Kare bir alanda kurulan cami ahşap dört destekle taşınan düz tavalı camilerdendir. İçerisini kuzey ve güney taraftan açılan pencereler aydınlatmaktadır. Son cemaat yeri altı ahşap sütun oluşturmuştur. Yuvarlak kemerli giriş kapısı üç tarafından dış bükey silmelerle sınırlandırılmıştır. Kemerin her iki tarafında dışa taşıntı yapan köşe sütunceleri yerleştirilmiştir.

Ahşap üst örtüsünü ortada bulunan dört ahşap sütun yine kuzeybetı köşesindeki ahşap mahfilini de ahşap sütunlar taşımaktadır. Mahfile çıkış son cemaat yerinden yapılır. Beş yüzeyli bir şekilde yapılan mihrabı mukarnas kavsaralıdır. Etrafını dış ve iç bükey silmeler çevrelemiştir. Mihrap nişinin iki yanına ise bezemeli başlıkları olan sütunceler yerleştirilmiştir. Sonradan yenilenen ahşap minber de mihrabın yanına konulmuştur.

Caminin kuzeybatısında beden duvarları üzerinde yükselen minaresine çıkış son cemaat yerinden yapılır. Kare kaide üzerine oturan minarenin gövdeye geçişinde köşeleri düzleştirilmiş pahlanmıştır. Minarede tuğlaların farklı şekilde dizilmesiyle bezeme oluşturulmuştur. Şerefesinin altına üç sıra silme çubuk yerleştirilerek bezemesine katkı sağlanmıştır. Caminin önünde 1798 (H.1110) tarihli Zeynel Çeşmesi bulunmaktadır. GEEAYK tarafından 13.11.1976 A-188 tescil edilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir