Erzurum: Yukarı Habip Efendi Camii

Yukarı Habip Efendi Camii; Erzurum’un Yakutiye İlçesi, Yukarı Habip Efendi Mahallesi, Mektep Sokak üzerinde yer almaktadır. Yaya olarak ve şehrin farklı noktalarından toplu taşıma araçları ve özel araçlarla ulaşım sağlanmaktadır.

Caminin inşa tarihi 1702’dir. Küçük ölçülerle yapılmış camii plan olarak dikdörtgene yakın dört ahşap destekli düz ahşap tavanlı bir camii tipindedir. Giriş kuzeydedir son cemaat yeri de düz tavanlı olarak yapılmıştır. Caminin inşasında moloz taş malzeme kullanılmış girişin üzerinde yine ahşap destekli bir mahfil yer almıştır. Mahfile içeriden çıkılmaktadır. Kare planlı iç mekan doğu ve batı cephede bulunan pencerelerle aydınlatılmıştır.

Tavanı taşıyan ahşap dört destek orta bölümde konumlanmıştır. Sade bir görünüm arz eden camide mihrap bölümü mukarnas kavsaralı olup kesme taş malzemeden yapılmıştır. Dikdörtgen kesitli mihrabın çevresine üzerine Kelime-i Tevhid yazan silmeler yerleştirilmiştir. Sanatsal bir özelliği olmayan minber ahşaptandır. Caminin kuzeybatı köşesinde yer alan ahşap minaresi de sac ile kaplanmıştır. GEEAYK tarafından 13.11.1976 A-188/ 9.7.1976 A-98 tescil edilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir