Erzurum: Yeğenağa Camii

Yeğenağa Camii; Erzurum’un Yakutiye İlçesi, Yeğenağa Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yaya olarak ve şehrin farklı noktalarından toplu taşıma araçları ve özel araçlarla ulaşım sağlanmaktadır.

Giriş kapısı üzerinde mermer bir kitabesi bulunmaktadır. Mermer kitabede 1661 yılında Yeğen Hacı Ahmet Ağa tarafından yaptırıldığı yazmaktadır. Cami içerisinde bulunan ikibakır şamdan üzerinde ise sülüs hatla yazılan metinde ise “Bu şamdanları Yeğen Hacı Ahmet Ağa Camiyi yaptırdıktan 22 sene sonra 1682 yılında vakfetmiştir.” yazmaktadır.

Ahaşp tavanlı, direkli camiler grubuna giren camiyi aydınlatmak için girişin ve mihrabın iki yanına altlı üstlü ikişer pencere ile batı cephede açılan iki pencere kullanılmıştır. Yapının inşasında moloz taş taşlar arasında ise ahşap hatıllar kullanılmıştır. Kuzey cephede girişin önünde ahşap sütunların taşıdığı bir mahfili vardır. Mukarnas kavsarılı mihrabı taştan, minberi ise ahşaptan yapılmıştır.

Kuzeybatı köşesindeki minaresi ise kare kaide üzerine kesme taş ile başlamış, üzerine tuğladan silindirik gövdesi oturtulmuştur. Şerefesi ise yine kesme taş ile sonlandırılmıştır. Yapının kuzeyinde, batısında ve güneyinde hazire alanları vardır. Hazire alanlarında özellikle camide görevli kişilerin mezarları yer alır. Doğu tarafında orijinal özelliklerini koruyarak günümüze gelmiş tuvaletler ve abdest alma yerleri vardır. GEEAYK tarafından 13.11.1976 A-188 tescil edilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir