Erzurum: Veyis Efendi Camii

Veyis Efendi Camii; Erzurum’un Yakutiye İlçesi, Veyis Efendi Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yaya olarak ve şehrin farklı noktalarından toplu taşıma araçları ve özel araçlarla ulaşım sağlanmaktadır.

Camide yaptıranı ve tarihini gösteren kitabeye rastlanmamıştır. Caminin 1701 M. tarihli bir vakfiyesi bulunmaktadır. Bu nedenle caminin bu tarihte yapılmış olduğu kabul edilir. İçerisinde Hattat İzzet’in 1801 M. tarihli bir levhası yer almaktadır.

Veyis Efendi Cami kare planlı ve dört ahşap destekli ve düz ahşap örtülü camiler grubundandır. Caminin duvarları taş malzeme ile yapılmış olup ahşap hatıllara da yer verilmiştir ve dıştan sıvanmıştır. Caminin girişi batı yöndedir. Üst kısımlarda küçük dikdörtgen pencereler yer almaktadır. Zaman zaman yapılan onarımlarla cami büyük ölçüde değişmiştir.

Caminin iç mekanı dört adet ahşap sütun ile taşınmaktadır. Caminin ahşaptan yapılan minaresi kuzeybatı köşede yer alır. Minare sac ile kaplanmıştır. Mihrap kesme taşlı ve mukarnas kavsaralıdır ve silmelerle çevrelenmiştir. Mukarnas kavsarası zar başlıklı sütunlar ile sınırlandırılmıştır.

Mihrabın yanında ahşap minder yer almaktadır. Caminin tavanı ahşapla kaplanmış olup ortasında kare formlu göbek kısmı yer almaktadır. Bu kısımda madalyon yazı ve motiflerle bezenmiştir. Girişin önünde mahfil yer almaktadır. Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 13.11.1976 tarih ve A.188 sayılı tescil kararı ile koruma altına alınmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir