Erzurum: Mehdi Efendi (Sıvırcık) Camii

Mehdi Efendi (Sıvırcık) Camii; Erzurum’un Yakutiye İlçesi, Narmanlı Mahallesi, Sıvırcık Sokak üzerinde yer almaktadır. Yaya olarak ve şehrin farklı noktalarından toplu taşıma araçları ve özel araçlarla ulaşım sağlanmaktadır.

Yapının kesin yapım tarihi bilinmemektedir. Yapım özellikleri bakımından XVIII. yüzyıla tarihlendirilmektedir.
Caminin giriş kapısı üzerinde iki onarım kitabesi bulunmaktadır. Üstte yer alan 4 satırlık mermer kitabe nesih hatla yazılmıştır. Bu kitabeye göre cami 1795 M. yılında Hacı Mahmut tarafından tamir ettirilmiştir.

Cami ahşap direkli ve düz tavanlı cami grubundadır. Üst örtünün doğu-batı doğrultusunda atılan ahşap kirişleri sekizgen kesitli sütunlar tarafından taşınmaktadır. Yapının girişi kuzeyinde yer almaktadır. Camide aydınlatma dört yönde de bulunan toplam on iki pencere ile sağlanmıştır. Dört ahşap sütun tarafından taşınan mahfil, kuzeyde girişin hemen üstünde yer almaktadır.

Caminin güney duvarında yer alan Mukarnas kavsaralı mihrap kesme taştan yapılmıştır. Caminin güneybatı köşesinde yer alan ahşap minber, Erzurum’un diğer camilerine göre farklılık göstermektedir. Kuzeybatıda yer alan minare kare kaideli ve silindirik gövdelidir. Tek şerefeli olan minarenin kaide ve şerefesi taş, gövdesi ise tuğladan inşa edilmiştir. Minareye çıkış cami içerisinden sağlanmaktadır. Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 13.11.1976 tarih ve A.188 sayılı tescil kararı ile koruma altına alınmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir