Erzurum: Mahmudiye Camii

Mahmudiye Camii; Erzurum’un Yakutiye İlçesi, Yukarı Yoncalık Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yaya olarak ve şehrin farklı noktalarından toplu taşıma araçları ve özel araçlarla ulaşım sağlanmaktadır.

Yapının inşaa kitabesi bulunmaz. Mahkeme-i Şer’iyye kayıtlarına göre 1842 yılında Hacı İbrahim Ağa tarafından onarılmıştır. 1901 yılında ise Hacı İbrahim torunlarından İpçioğlu Hacı Muhittin Efendi tarafından ikinci kez onarım görmüştür. Bu camii de Erzurumda bulunan Osmanlı dönemi ahşap direkli ve düz tavanlı camilerdendir. Tavanı dört ahşap direk taşımaktadır.

Caminin içerisi batıda açılan iki büyük bir küçük pencere ile mihrabın iki yanına açılan iki küçük pencere ile aydınlatılır. Son cemaat yerinin kuzeyinde girişi bulunmakta olup girişin üzerine ahşap bir mahfil yapılmıştır. Son cemaat yerinin kuzeybatısındaki ahşap minare de sac ile kapatılmıştır. Mihrap kesme taştan yapılmıştır. Minber ise ahşaptan olup sanatsal bir özellik taşımamaktadır. Yapı ayrıca son zamanlarda geçirmiş olduğu onarımlarla büyük ölçüde değişikliğe uğramıştır. GEEAYK tarafından 13.11.1976 A-188 tescil edilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir