Erzurum: Molla Kaya Camii

Molla Kaya Camii; Erzurum’un Yakutiye İlçesi, Yukarı Yoncalık Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yaya olarak ve şehrin farklı noktalarından toplu taşıma araçları ve özel araçlarla ulaşım sağlanmaktadır.

Üzerindeki levhaya göre1753 yılında yaptırılmış olan camii ahşap direkli ahşap tavanlı camiler grubundandır. Geçirmiş olduğu onarımlar neticesinde çeşitli değişikliklere uğramıştır. Kareye yakın küçük ölçülerle yapılmış üzerini örten ahşap tavanı sadedir. Tavan güney yönde bağımsız iki, kuzey yönde ahşap mahfille birleştirilen dört ahşap sütunla taşınmaktadır.

Onarımlar sonrasında dört cephesi de tamamen sıvanmış yapının dış cephesi yenilenmiştir. İç mekandaki duvarlar ise yarısına kadar çiniyle süslenmiştir. Mihrap ve minberde de çini malzeme kullanılmıştır. Doğu ve güney yönden açılan ikişer pencereyle iç mekanın aydınlatılması sağlanmıştır. Giriş son cemaat yerinin güneyindeki kapıyla sağlanmakta ahşap mahfili de girişin üzerinde yer almaktadır. Yine kuzeybatı köşesinde bulunan sacla kapatılmış minare ahşaptan yapılmadır. GEEAYK tarafından 13.11.1976 A-188 tescil edilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir