Erzurum: Kırmacı Camii

Kırmacı Camii; Erzurum’un Yakutiye İlçesi, Rabia Ana Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yaya olarak ve şehrin farklı noktalarından toplu taşıma araçları ve özel araçlarla ulaşım sağlanmaktadır.

Caminin herhangi bir kitabesi yoktur. Kırmacızade Ali Ağanın oğlu Mehmet Ağa tarafından hazırlanan 1771 tarihli vakfiyesinde caminin 18. Yüzyılın ikinci yarısında camii yeniden düzenlenmiş ihya edilmiştir. Kare planlı camilerden olan Kırmacı Cami dört ahşap destekli düz tavanlıdır.

Dış cephede moloz taş, köşe ve pencerelerde kesme taş malzeme kullanılmıştır. Kuzeyde bulunan son cemaat yeri de dört ahşap direk üzerine kurulmuş ve üzeri düz damla örtülmüştür. Sonradan onarım gören yer camekânla kapatılmıştır.

Güney cephede mihrabın iki yanına açılan küçük pencereler ile doğu ve batı cephede bulunan ikişer pencere ile iç mekan aydınlatılmıştır. Taş mihrabı mukarnas kavsaralı olan caminin ahşap minberi oldukça sade olup süsleme öğesi bulunmamaktadır. Kuzeybatı köşesinde yer alan ahşap minare ise sac ile kaplanmıştır. Yapının doğu duvarında bir çeşmesi avlusunda ise haziresi vardır. GEEAYK tarafından 13.11.1976 A-188 tescil edilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir