Erzurum: Kemhan Camii

Kemhan Camii; Erzurum’un Yakutiye İlçesi, Kadana Mahallesi, Hacı Ahmet Sokak üzerinde yer almaktadır. Yaya olarak ve şehrin farklı noktalarından toplu taşıma araçları ve özel araçlarla ulaşım sağlanmaktadır.

Hacı Bünyad tarafından 1605 tarihinde yaptırılan caminin mihrabı üzerinde dört satırlık bir kitabesi bulunmaktadır. 1787 yılında Kemhan Zade Ahmet Ağa tarafından tamir ettirilmiştir. Caminin bu tamiratı Vehbi tarafından hazırlanan kitabe metninden anlaşılmaktadır.

Ahşap destekli düz tavanlı camiler grubuna giren cami, caminin dört cephesine açılan ikişer pencere ile aydınlatılmıştır. Son cemaat yeri günümüzde kapatılmıştır. Basık kemerli giriş kapısının üzerinde mahfili yer alır. Düz ahşap tavanlı üst örtüsü dört ahşap direkle taşınmakta olup, mihrabı beş yüzeyli mukarnas kavsaralıdır.

Her iki yanına sütunce bulunan mihrabın etrafı ayrıca silmeler ile sınırlandırılmıştır. Yeni yapılmış ahşap minberini bitkisel bezekler süslemektedir. Ahşap minaresi sac ile örtülen caminin avlusunda eskiden birkaç odalı medresesi bulunduğu bilinmektedir. Medresesi gibi caminin orijinalliği de günümüze ulaşmamıştır. GEEAYK tarafından 13.11.1976 A-188 tescil edilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir