Elazığ: Kurşunlu Camii

Kurşunlu Camii; Elazığ’ın Merkez İlçesi, Harput Mahallesi, Nasrettin Hoca Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Harput’ta Osmanlı Devri camilerinin en güzel örneklerinden biridir. 1738 – 1739 yıllarında yapılmıştır. Cami dikdörtgen plânlıdır. Kare plânlı harim kısmının üzeri kubbe ile örtülüdür.

Kubbe kasnağında dört penceresi vardır. Kubbelerinin kurşunla kaplı olması nedeniyle bu ismi almıştır. Caminin son cemaat mahalli üç kubbelidir. Minaresi kesme taştan yapılmıştır.

Kurşunlu Camii Çınarı;

Kurşunlu Cami ile aynı yaşlarda olan ve  avlusunda bulunan devasa çınar ağacı 1.60 m çapında gövdeye sahiptir. Anıt ağaç olarak tescillenip koruma altına alınmıştır.

Osmanlı camilerinin ortak özelliklerinden olan cami avlularındaki çınar ağaçları; Osmanlı İmparatorluğunu sembolize etmelerinin yanı sıra,  çınar ağaçlarının bir paratoner işlevi görmesi, nemi seven kökleri sayesinde cami duvarlarını nemden koruması, yapraklarının havadaki tozları tutması ve zamanla geniş bir alana yayılan dal ve yapraklarının cami cemaati için altında dinlenecekleri  bir şemsiye gibi  gölgelik oluşturması  vb.    faydalarına istinaden Osmanlı döneminde,  cami avlularının geneline çınar ağaçları dikilmiştir.

Osman Bey’in rüyasında çınar ağacını  görmesi ve bu rüya sonucunda  Şeyh Edebali’nin kızıyla evlenmesi neticesinde, Osmanlı  ile bütünleşen ve sembolleşen çınar ağacının ülkemizdeki tek yaygın tür olan “Doğu Çınarı”nın ömrü 600 küsür  yıldır. Osmanlı’nın ömrünün de 600 küsür yıl olması ilginç bir tevafuktur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir