Elazığ: Hoca Hasan Hamamı

Hoca Hasan Hamamı; Elazığ’ın Merkez İlçesi, Harput Mahallesi, Bedri Hoca Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Hamam, yine aynı yerdeki Hoca Pınarı ve Hoca Mescidi ile kenarları 100 metrelik bir eşkenar üçgen oluşturacak konumda inşa edilmiş. Bu ilginç planlamaya adını veren “hoca”nın hangi hoca olduğu ise bilinmiyor.

Yaklaşık 16 metreye 16 metrelik alanı, çok yüksek ve görkemli kubbesiyle çok ferah bir hamam olduğu anlaşılan Hoca Hamamı’nın 1634 yılında yapıldığına ilişkin bilgiler var.

Doğu ve batı yönlerinde iki kapısı bulunan hamamın, doğuda yeralan ana kapısı, taş sanatının ender örneklerinden ve adeta saray kapısını andırmakta.

Sadece temelleri kalmış olan sıcaklığın, haç şeklinde planlanmış dört halvet ve dört eyvandan oluştuğu, ayrıca; soğukluğun, diğer hamamlarda rastlanmayan şekilde sadece ışıklıktan değil, güneye açılan iki pencereden ışık aldığı gözlemleniyor .

Klasik Osmanlı Hamamları tipindedir. Sıcaklık, ılıklık ve soyunma kısmı mevcuttur. Soyunma yeri kare planlı ve üzeri kubbe ile örtülüdür. Sıcaklık kısmı ise dört halvetlidir. İki kapısı vardır. Doğu kapısının üzerinde kubbeli methal kısmı vardır. Batıdaki kapısı ise sadedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir