Ek Bütçe Meclis’e Sunuldu: 1 Trilyon 119 Milyar TL

Ek bütçe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunuldu. Ek bütçenin büyüklüğü 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin TL olarak belirlendi.

Bütçede en yüksek ödenek 482,2 milyar TL ile AFAD’a ayrıldı. İkinci en yüksek ödenek 279,7 TL ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ayrıldı.

Teklifte, deprem zararlarının giderilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan ödeneklerin toplamının 527,3 milyar TL olacağı ifade edildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, en düşük memur maaşının 22 bin 17 liraya çıkarılması ile bazı vergi artışlarını öngören “6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”nin geneli üzerinde görüşmelere başlandı.

KDV’de artışa gidildi

Karardan önce 6 bin 91 lira olan vergi 20 bin liraya çıkarıldı. KDV ise yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseltildi. Diğer ürünlerde yüzde 8 olan KDV de yüzde 10’a çıkarıldı.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Harçlar Kanunu’nda yer alan vergilerde artışa gidildi.

Karar kapsamında; Yargı, Noter, Vergi Yargısı, Tapu ve Kadastro, Konsolosluk, Pasaport, İkamet Tezkeresi, Çalışma İzni, Çalışma İzni Muafiyeti, Vize, Dışişleri Bakanlığı Tasdik, Gemi ve liman, İmtiyazname, Ruhsatname, Diploma ve Trafik harçlarını kapsayan 492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı tariflerde yer alan maktu harçlara yüzde 50 oranında artış yapıldı.

Zamlanan vergi kalemleri

Harçlar yüzde 50 arttı,
Yolcu beraberi getirilen telefon kullanım harcı 20 bin TL oldu,
Tüketici kredilerinde BSMV yüzde 10’dan, yüzde 15’e yükseldi
KDV yüzde 20’ye çıktı,
Şans Oyunları vergisi yüzde 10, yüzde 14 ve yüzde 20’ye yükseldi.

Yurt dışından getirilen cep telefonlarından alınan izin harcı da yüzde 228 oranında artırıldı. Karardan önce 6 bin 91 lira olan vergi 20 bin liraya çıkarıldı. KDV ise yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseltildi. Diğer ürünlerde yüzde 8 olan KDV de yüzde 10’a çıkarıldı.

Karara göre, trafik harçları kapsamında bulunan “sürücü belgesi harçları” yapılan artıştan hariç tutuldu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir