Coffin Lowry Sendromu Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Coffin Lowry sendromu (CLS), zihinsel engellilikle karakterize edilen nadir bir genetik hastalıktır; baş ve yüz (kraniyofasiyal) bölgedeki anormallikler; kısa, ince (konik) parmaklara sahip büyük, yumuşak eller; kısa boy; ve/veya çeşitli iskelet anormallikleri. 

Haber Merkezi / Karakteristik yüz özellikleri arasında az gelişmiş bir üst çene kemiği (maksiller hipoplazi), anormal derecede belirgin bir kaş, aşağı doğru çekik göz kapağı kıvrımları (palpebral çatlaklar), geniş aralıklı gözler (hipertelorizm), büyük kulaklar ve/veya alışılmadık derecede kalın kaşlar bulunabilir. İskelet anormallikleri, omurganın anormal önden arkaya ve yan yana eğriliğini (kifoskolyoz) ve göğüs kemiğinin (sternum) olağandışı belirginliğini (pektus karinatum) içerebilir.

Coffin Lowry sendromuna RPS6KA3’teki değişiklikler (mutasyonlar) neden olurgendir ve X’e bağlı dominant bir modelle kalıtılır. Erkekler genellikle kadınlara göre daha ciddi şekilde etkilenir.

Coffin Lowry sendromunun semptomları erkeklerde daha şiddetli olma eğilimindedir, ancak etkilenen kadınlarda semptomlar hiç görülmeyebilir veya erkeklerde görülenle aynı şiddette olabilir. Etkilenen erkeklerde görülen karakteristik yüz özellikleri, geç çocukluk ve yetişkinlik döneminde daha kolay tanımlanabilir hale gelir.

Yüz, belirgin bir alın ve kaşlar, her iki şakakların daralması, kafa derisinde seyrek saçlar, kalınlaşmış kaş sırtları, aşağı doğru çekik göz kapağı yarıkları, geniş gözler, kalınlaşmış üst göz kapakları, kalın bir bölücü kıkırdak (septum) ile geniş bir burun köprüsü ile karakterize edilir. ), kalın çıkıntılı dudaklar, açık ağız, belirgin çene ve kulaklar.

Uzuv anormallikleri, uçlara doğru sivrilen çift eklemli kalın parmaklara sahip büyük yumuşak elleri, olağandışı belirgin enine kıvrımı (hipotenar) ve kısaltılmış ayak başparmağını içerebilir. Erkeklerde cilt gevşektir ve kolayca gerilebilir. Yüz kemiklerinin kalınlaşması, uzun kemiklerin kısalması, göğüs kemiğinin sivri veya çökmüş olması gibi birçok kemik anormalliği de ortaya çıkabilir.

Omurganın önden arkaya ve yan yana anormal eğriliği de mevcut olabilir (kifoz ve skolyoz) ve yaşla birlikte ilerler. Etkilenen bireyler genellikle kısa boyludur. Ortalamadan daha küçük bir kafa boyutu (mikrosefali) ve diş anormallikleri yaygındır. İşitme kaybı bazen Coffin Lowry sendromuyla ilişkilidir. Nadir durumlarda görme kaybı meydana gelebilir. Kalp sorunları mevcut olabilir ve yaşamı tehdit edici olabilir.

Etkilenen erkeklerde ileri dereceden ileri dereceye kadar zihinsel engellilik olabilir. Etkilenen kadınlarda zeka, normalden ileri derecede zihinsel engelliliğe kadar değişir. Ciddi şekilde etkilenen çocuklarda konuşma gelişimi olmayabilir. Etkilenen bazı bireyler, beklenmedik bir gürültü veya duygusal olayın ardından meydana gelen, bilinç kaybı olmadan (düşme atakları) kısa süreli çöküş dönemleri yaşarlar.

Coffin Lowry sendromuna X kromozomu üzerindeki RPS6KA3 genindeki değişiklikler (mutasyonlar) neden olur. Coffin-Lowry sendromlu bazı bireylerde RPS6KA3 geninde saptanabilir bir mutasyon yoktur .

Coffin Lowry sendromu X’e bağlı dominant paternde kalıtsaldır. Etkilenenlerin yaklaşık %70-80’inin aile geçmişinde bu durum yoktur. RPS6KA3 gen mutasyonuna sahip erkekler Coffin Lowry sendromundan etkilenecektir ve RPS6KA32 gen mutasyonuna sahip kadınlarda gelişimsel gecikme ve hastalığın hafif fiziksel semptomları açısından yüksek risk bulunmaktadır.

Röntgen ve nörogörüntüleme çalışmaları Coffin Lowry sendromu tanısını doğrulamada yardımcı olabilir. Bir erkekten alınan kültürlenmiş fibroblast veya dönüştürülmüş lenfoblast hücrelerinde ribozomal S6 kinaz aktivitesinin azalması, Coffin Lowry sendromunu gösterir. Etkilenen bir dişiyi teşhis etmek için enzim aktivitesi çalışmaları kullanılamaz.

RPS6KA3 genindeki mutasyonları tanımlamak için bir kan örneği veya yanak sürüntüsünden alınan hücreler üzerinde moleküler genetik testler mevcuttur . Bu test, Coffin Lowry sendromunun teşhisini doğrulamak için kullanılabilir ancak dışlamaz çünkü etkilenen bireylerin hepsinde saptanabilir bir mutasyon yoktur.

Coffin Lowry sendromunun tedavisi semptomatik ve destekleyicidir. Etkilenen bireyler düzenli olarak kalp, işitme ve görsel muayenelerden geçmelidir. Hastalar, kalp-solunum sistemi bozulursa hayatı tehdit edebilecek ilerleyici kifoskolyoz açısından izlenmelidir. Düşme ataklarını tedavi etmek için klonazepam gibi antiepileptik ilaçlar kullanılabilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir