Çocuğun Burnuna Bir Şey Kaçtığında Ne Yapılmalı?

En uyanık ebeveyn bile, yürümeye başlayan çocuğu her tehlikeden uzak tutmak için mücadele eder. Peki, çocuk burununa bir şey soktuğunda veya burun deliğine bir şey kaçtığında acil servise gitmeden önce ne yapılmalı?

Haber Merkezi / Çocuklar genellikle bir ile üç yaşları arasında burunlarına nesneler sokarlar ve çoğu zaman bunun farkında olmazlar. Buruna bir şeyin kaçtığını gösteren birkaç uyarı işareti vardır:

  • Sürekli akan bir burun, özellikle sadece bir burun deliğinden geliyorsa
  • Burun kanaması
  • Burun çevresinde hassasiyet veya ağrı
  • Burundan nefes alırken ıslık benzeri ses veya nefes alma zorluğu

Ne yapılmalısınız?

1. adım: Mümkünse nesnenin ne olduğunu kontrol edin: Çocuğunuzdan, eğer yapabilirse, orada neyin takıldığını size söylemesini isteyin. Çoğu nesne panik yapacak kadar ciddi değildir, ancak bir düğme veya benzeri herhangi bir şey ciddi sonuçlara neden olabileceğinden, doğrudan acil servise gidin.

2. adım: Çocuğunuzu sakinleştirin ve ağzından nefes almasını sağlayın: Çocuğunuza sarılın ve endişelenecek bir şey olmadığını söyleyin. Çocuğunuza burnundan değil ağzından nefes almasını hatırlatın.

3. adım: Öne doğru eğin: Çocuğu yere yatırmak cazip gelebilir, bundan kaçınmaya çalışın. Bunun yerine çocuğun nefes almasına yardımcı olmak için onu öne doğru eğilin.

4. adım: Burundaki tıkanıklığı görsel olarak kontrol edin: Çocuğun burnunu kontrol edin ve tıkanıklığı tespit etmeye çalışın.

5. adım: Burun deliğini kapatın ve kapalı burun deliğinden üflemesini sağlayın: Nesnenin hangi burun deliğine takıldığını biliyorsanız, diğer burun deliğini kapatın ve nesnenin kaçtığı burun deliğinden üflemesini sağlayın.

6. adım: Künt cımbızla nesneyi nazikçe çıkarmaya çalışın: Bunu yalnızca nesneyi görebiliyorsanız deneyin, yeterince büyükse ve cımbızla tutabilmeniz için makul bir şansınız varsa. Nesneyi burnun içine daha fazla itme olasılığı olduğu için daha küçük nesnelerde bundan kaçınmaya çalışın.

7. adım: Acil servise görünün: Unutmayın, çocuğunuz nefes almakta zorlanıyorsa, sorunu hafife almayın hemen acil servise gidin.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir