CHP’li Özel: HDP’nin Adayı Çıkarması Son Derece Anlaşılır

HDP’nin kendi cumhurbaşkanı adayını çıkaracağını açıklamasının ardından konuşan CHP’li Özel, “Bu son derece anlaşılır bir durum. HDP’nin gücüne baktığınızda, kilit rolü oynayacak durumdaki bir partinin kendi aday çıkarma potansiyelini hatırlatıp ‘aday çıkarırken bizi rahatsız etmeyecek bir isim belirlenmelidir’ diye bir siyasi pozisyon açması kadar doğal bir şey yoktur” dedi.

Özgür Özel, “HDP’nin saygı duyduğumuz başka bir ittifakı var. Siyasi yelpazenin sol kanadındaki partilerle birlikte bir ittifak kurdular. O da bu ittifak kadar kıymetli. Dikkate alınması gereken bir ittifak” sözlerini de ekledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, Halk TV’de İsmail Küçükkaya’nın konuğu oldu. Özel, programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özel, şunları kaydetti:

“HDP aday çıkaracağını açıkladı, ondan beri siyasetin her tarafından veya birçok yazar çizer, şöyle bir havada: HDP aday çıkarırsa şöyle olur böyle olur. HDP bir siyasi parti. Tabii aday çıkaracak. Öyle bir noktaya getirdiler ki 6,5 milyon oy almış, üçüncü büyük grup Mecliste ama HDP milletvekillerinin pasaportları var, yurt dışına uçamıyorlar, tahdit koymuş Süleyman Soylu üstüne.

7 Haziran 1 Kasım arası kurulacak seçim hükümetinde bakanlık teklif etmişlerdi HDP’ye. Ona verilen oy ile bana verilen oy arasında hiçbir fark yok, aynı değerde demokraside yaşıyorsak. Ama öyle bir noktaya getiriyorlar ki HDP, cumhurbaşkanı adayı da çıkaramaz! Bu iktidardan kurtulmak isteyenler de HDP’ye dönüyor, kızıyor. HDP’nin aday çıkarması kadar normal bir şey yok. Ama ne diyorlar, biz Erdoğan’dan kurtulmak istiyoruz, yeni Erdoğancıklar da istemiyoruz diyorlar.

Demek ki diyorlar ki altılı masadan çıkacak adayın, bizim demokrasi standartlarımıza uygun, gelecekte bize bu zulümleri yapmayacak, bize oy verenleri yok saymayacak, bu ülkeyi yönetirken bizi ayrıştırmayacak, ötekileştirmeyecek, eşit vatandaşlık felsefesine inanmış, bunu bir Anayasa’ya bağlılık olarak özünde hisseden bir aday olursa biz o adayda da uzlaşabiliriz diyorlar. Türkçesi bu.

Bu son derece anlaşılır bir durum. HDP’nin gücüne baktığınızda, bir kilit rol oynayacaksa, bu durumdaki bir partinin de kendi aday çıkarma potansiyelini hatırlatıp ‘Aday çıkarırken bizi rahatsız etmeyecek bir isim belirlenmelidir’ diye bir siyasi pozisyon açması kadar doğal bir şey yok.

6,5 milyon oy alan bir siyasi partinin bunu yapması da lazım. Bundan korkmamak da, bu meseleyi başka şeylere yormamak da lazım. Siyasette bütün partiler gibi HDP’nin mesajını da doğru okumak lazım. Yanlış bir şeyler de diyebilirler, zaten apayrı partileriz, o zaman da karşı çıkarız. Ama bence sağlıklı bir zeminde yürüyor tartışma.

Mesela bazıları diyor ki, öyle yaparlar böyle yaparlar HDP’ye boykot yaptırırlar, AKP oraya sıkıştırır. Bu da zımmen Erdoğan’a destek olur. Böyle bir şey yerine her bir seçmeni sandığa götürme iradesi çok önemli.”

“HDP tabanının oy vereceği bir adayı çıkarabiliriz”

“Sizin içinde bulunduğunuz ittifak, Sayın Kılıçdaroğlu ve dostları, HDP tabanının da gönül rahatlığıyla oy vereceği bir adayı çıkarabilir mi” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Bence çıkarabiliriz. HDP tabanının talebi, demokrasi, eşit yurttaşlık, yok sayılmamaksa, ‘Bu olmaz artık, sen seçince belediye başkanı da ben seçince niye alaşağı benim iradem’ diyorsa, bu masanın adayı da ya da bu masa yayımladığı demokrasi bildirisinde ‘Kayyum belediyeciliğine son vereceğiz’ diyorsa, bunu söyleyen biri Diyarbakır mitinginde çıkıp ‘Diyarbakır’ı Diyarbakırlının seçtikleri yönetecek’ derse, Diyarbakır’daki HDP seçmeni bu adaya oy verirse bundan kim kaybeder? Türkiye kazanır.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir