CHP, Milletvekili Aday Listesini Yüksek Seçim Kurulu’na Sundu

14 Mayıs’ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine haftalar kaldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcıları Oğuz Kağan Salıcı ve Muharrem Erkek, 28. dönem aday listesini YSK’ye teslim etti.

Haber Merkezi / Oğuz Kaan Salıcı, listeleri verdikten sonra açıklama yap. Salıcı, “Listelerimizde ittifak içerisinde bulunduğumuz partilere yer verdik. Onun sayısını şu anda açıklamak belki doğru olmaz ama farklı siyasi partilerden Millet İttifakı’nın ortaklığını, beraber yürüdüğümüzü ve daha güçlü olduğumuzu göstermek için seçimlere beraber giriyoruz. Bu da bize memnuniyet veriyor” dedi.

Salıcı, “İYİ Parti ile işbirliği yapıyor musunuz?” sorusuna “İYİ Parti ile işbirliği yaptığımız iller var. Dolayısıyla bazı partiler bizimle aynı logo, CHP çatısı altında seçime giriyorlar. Ama İYİ Parti gibi kendisi müstakilen, İttifak çatısı altında bir partimiz daha var ve onlarla da bazı seçim bölgelerinde işbirliği yapıyoruz. Amacımız parlamentoda çoğunluğu sağlayacak bir yapıyı kurabilmek” yanıtını verdi.

Salıcı, “16 il olduğu kesin mi?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Az önce listeleri verdik. Dolayısıyla bundan sonra bazı yerlerde işbirliği yapılabilir mi, onun olanaklarına da bakacağız. Ama şu an itibariyle biz 11 ilde İYİ Parti ile işbirliği yapıyoruz. Onun dışında görüşmelerin ikinci turunda iş birliği yaptığımız birkaç il daha var. 15-16 ilde CHP ile İYİ Parti işbirliği yapıyoruz diyebilirsiniz.”

Öne çıkanlar

Öldürülen eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, İstanbul 3/ Bölge”den 3. sırada aday gösterildi. Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, Erzincan’da liste başı oldu.

Adları bakanlık için geçen Genel Sekreter Selin Sayek Böke, Onursal Adıgüzel ve Bülent Kuşoğlu’nun da aralarında bulunduğu Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ise aday gösterilmedi.

İstanbul’da üç bölgenin birinci sıralarında Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Grup başkanvekili Engin Altay ve Emekli Büyükelçi Namık Tan var.

Ankara’da mevcut milletvekilleri Gamze Taşcıer 1. Bölge’de, Murat Emir 2. Bölge’de, Tekin Bingöl de 3. Bölge’de liste başında yer aldı.

Toplam 581 kişinin yer aldığı aday listesinde 147 kadın yer aldı.

Mesleklerine göre incelendiğinde ise adaylar arasında 133 avukat, 55 iş insanı, 53 mühendis, 28 doktor, 25 öğretmen, 18 emekli, 17 mali müşavir, 16 eczacı ve 16 ekonomist, 8 akademisyen, 8 gazeteci, 5 veteriner bulunuyor.

“26 parti aday listelerini teslim etti”

Siyasi partilerin milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim etmeleri için belirlenen yasal süre 17.00’de sona erdi.

YSK Başkanı Ahmet Yener, Ankara’da yaptığı açıklamada toplam 26 partinin aday listelerini sunduklarını kaydetti.

Yener, listelerde 11 Nisan Salı gününe kadar inceleme yapılacağını ve başvuruda eksiklik varsa tamamlamaları için partilere bildirileceğini söyledi.

YSK 19 Nisan’da kesin aday listesini ilan edecek.

YSK Başkanı Ahmet Yener özetle şunları söyledi: Dün gerçekleştirdiğimiz kura töreninden sonra bugün saat 17.00 itibarıyla siyasi partilerimizin aday listelerini verme süreci tamamlanmıştır.

Bugün itibarıyla listelerini Adalet Birlik Partisi, Adalet Partisi, AK Parti, Ana Vatan Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Genç Parti, Güç Birliği Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluşu Partisi, İYİ Parti, Memleket Partisi, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milli Yol Partisi, Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ve Zafer Partisi saat 17.00 itibarıyla listelerini kurulumuza teslim etmişlerdir.

Kurulumuz saat 17.00 itibarıyla milletvekili seçimi kanunu 13, 14, 15 ve 16. Maddelerinde belirtilen koşulları siyasi partilerimizin yerine getirip getirmediğini 11 Nisan’a kadar inceleyecek ve varsa eksiklikleri ilgili siyasi partilere tamamlamaları için bildirilecektir. Bu sürecin demokrasimize ve siyasi partilerimize hayırlı olmasını diliyoruz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir