Bülent Kayabaş Kimdir? Hayatı, Filmografisi

25 Ağustos 1945 yılında Eskişehir’de dünyaya gelen Bülent Kayabaş, 19 Nisan 2017 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. Tam adı Osman Bülent Kayabaş olan Bülent Kayabaş’ın naaşı Feriköy Mezarlığı’na defnedildi.

İlkokul, ortaokul ve liseyi bitirip, Ticari ve İktisadi Bilimler akademisi son sınıfta okurken tiyatroya ilgisinden dolayı okulu bırakan Bülent Kayabaş, bir süre kendisi gibi tiyatro heveslisi arkadaşları ile amatör tiyatro oyunları sergiledikten sonra 1961 yılında Eskişehir Belediye Tiyatrosu’nda profesyonel oyunculuğa adım attı.

Bir süre Ankara Devlet Tiyatrosu’nda çalıştıktan sonra 1967 yılında Şarkıcı Kız oyunu için İstanbul’a geldi ve sanat hayatına burada devam eden Bülent Kayabaş, elli yılı aşkın tiyatro kariyerinde Üç Maymun Kabare, Ayfer Feray, Nisa Serezli, Ferhan Şensoy ve Ali Poyrazoğlu Tiyatroları ile sayısız oyunda yer aldı.

Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu ile “Tak Tak Takıntı”, “Tanımadığım Adamlar”, “Kaplumbağa”, “Sağlık Olsun”, “Küçük Prens Bana Dedi Ki”, “Beni Yeniden Sev” gibi oyunlarda başrol oynayan Bülent Kayabaş, 1970 yılında ilk filmi olan Kara Leke ile başlayan sinema kariyerine Acı Hayat, Bereketli Topraklar Üzerinde, Zübük, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Askerin Dönüşü, Acele Koca Aranıyor, Yaz Bekarı, Yedi Kocalı Hürmüz, Devlet Kuşu, Faize Hücum, Fidan, Gemileri Yakmak, Abuk Sabuk 1 Film, Tersine Dünya, Arkadaşım Şeytan, Filler ve Çimen, Fasulye, Pardon ve İnşaat 2 gibi yüz elliden fazla film sığdırdı.

Bülent Kayabaş, bunun yanı sıra Winnie the Pooh çizgi filminde Winnie ve Tigger karakterlerini on dört yıl boyunca seslendirdi, başka seslendirme projelerinde de yer aldı.

1974 yılında gösterime giren Karateci Kız filminde Ferruh karakterini canlandıran Bülent Kayabaş, 1981 yılında “Avni Dilligil En İyi Oyuncu Ödülü”ne layık görüldü. 2010 yılında, Cevat Fehmi Başkut’un “Buzlar Çözülmeden” adlı oyunundaki rolü ile “İsmail Dümbüllü Ödülü”nü kazanan Bülent Kayabaş, 14’üncü Altın Koza Film Festivali’nde onur ödülüne de layık görüldü.

1981’de Nur Sürer ile evlendi, kısa sürede boşandı. 2007’de on beş yıllık arkadaşı Selma Kayabaş’la Turgut Reis’te evlenen Bülent Kayabaş, hayatının son yirmi dört senesini son eşi Selma Kayabaş ile geçirdi. Bülent Kayabaş’ın ikinci evliliğinden Ümit Kayabaş adında bir oğlu oldu.

Bülent Kayabaş, 2000 yılında yapımcılığını ve yönetmenliğini Derviş Zaim’in üstlendiği “Filler ve Çimen” filminde Ali Sürmeli, Sanem Çelik, Haluk Bilginer, Uğur Polat’la beraber rol aldı.

Bülent Kayabaş’ın rol aldığı bazı tiyatro oyunları: Tak Tak Takıntı, Saglık Olsun, Buzlar Çözülmeden / Bir Kış Öyküsü, Çılgınlar Kulübü,

Bülent Kayabaş’ın rol aldığı bazı filmler: Bir Baba Hindu, Fırıldak Ailesi Orta Dünya (Seslendirme), İnşaat 2, Fırıldak Ailesi (Sabri Fırıldak / Seslendirme) , Kasaba, Vesaire Vesaire, Limon Ağacı, Hemşire Meri, Yalan Dünya, Hicran Sokağı, Çinliler Geliyor, Yalancı Yârim, Canın Sağolsun, Saklambaç, Teberik Şanssız,

Pardon, Tatil Aşkları, Mürüvvetsiz Mürüvvet, Halk Düşmanı, Balans ve Manevra, Sultan Makamı, Hababam Sınıfı Merhaba, Kırık Ayna, Tek Celse, Deli Yürek-Boomerang Cehennemi, Koltuk Sevdası, Yaralı Kurt, Tersine Dünya, Filler ve Çimen, Fasulye, Sen Allahın Bir Lütfusun, Aile Bağları, Kadınlar Kulübü.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir