Benyanim Netanyahu: Gazze’deki Savaş Bize Çok Ağır Bedel Ödetiyor

İsrail Başbakanı Benyanim Netanyahu, “Gazze’deki sert çatışmaların ardından bugün zor bir sabah. Savaş bizi çok ağır bir bedele zorluyor ama savaşmaktan başka çaremiz yok” dedi.

Haber Merkezi / Benyanim Netanyahu, bunun uzun bir savaş olacağını belirterek, “Hamas’ın yok edilmesi, rehinlerin kurtarılması ve Gazze’nin İsrail için bir daha tehdit oluşturmayacak duruma getirilmesi” hedeflerine ulaşana kadar durmayacaklarını kaydetti.

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun açıklamayı, İsrail ordusunun cuma gününden bu yana 14 askerin çatışmalarda hayatını kaybettiğini duyurmasından kısa süre sonra yapması dikkat çekti.

Öte yandan İsrail ordusu, kuşatma altındaki Gazze Şeridi’nin kuzeyinde ve güneyinde Hamas’a yönelik operasyonlarını artırdığını duyurdu. Kuzeydeki Cabaliya kasabasında bölge sakinleri sürekli hava bombardımanı yapıldığını ve İsrail tanklarının kasabanın içine doğru ilerlediğini söyledi.

Hamas’ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları, İsrail tarafından daha önce fırlatılan patlamamış iki füzeyi yeniden kullandıktan sonra bölgedeki beş İsrail tankını imha ettiğini, mürettebatlarını öldürdüğünü ve yaraladığını duyurdu.

Filistin medyası İsrail tanklarının Gazze’nin merkezindeki Juhr ad-Deek kasabasını bombaladığını bildirdi.  İsrail’in askeri sözcüsü de kuvvetlerinin Gazze’nin kuzeyinde neredeyse “tam bir operasyonel kontrol” sağladığını kaydetti.

ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’deki durumu ve İsrail operasyonunu konuşmak üzere telefon görüşmesi yaptı. Biden ise görüşmeye ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, “Netanyahu’ya, ateşkes ilan etme çağrısı yapmadığını” söyledi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise Biden’ın, “sivil nüfusun korunmasının” altını çizdiği, sivillerin çatışmalı alanlardan uzaklaşmasına izin verilmesinin önemini vurguladığı kaydedildi. İsrail Başbakanlığı ise görüşmede Netanyahu’nun “İsrail tüm hedeflerine ulaşana kadar savaşa devam edileceğini” söylediği aktarıldı.

Cuma günü Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Gazze’ye insani yardım konusunda karar tasarısını onayladı ancak acil ateşkes çağrısı yapmaktan kaçındı.

Güvenlik Konseyi’nin iki daimi üyesi olan ABD ve Rusya çekimser kaldı. Diğer 13 üyenin tamamı kararın lehine oy kullandı. Kararda İsrail ve Hamas arasında derhal ateşkes yapılması çağrısında bulunulmuyor, bunun yerine ateşkes için “koşulların yaratılması” isteniyor.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Cumartesi’den bu yana 166 kişinin ölümüyle birlikte İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısı 20 bin 424’e ulaştı. On binlerce kişi de yaralandı. İsrail bombardımanı sonucu çöken binaların altında hala çok sayıda ceset olduğu düşünülüyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir