Bakırhan: Oy Vermeyene Hizmet Götürmüyor, Ayrımcılık Yapıyorlar

Bingöl’de halka seslenen DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem bölgesinde ‘bize oy yoksa, size hizmet yok’ diyordu. Bingöl’den soruyoruz: 2004’ten beri Bingöl halkı yerel yönetimlerde AKP’ye oy veriyor. Peki, Bingöl’ün sorunlarını çözdü mü? Hadi oy vermeyene hizmet götürmüyor, ayrımcılık yapıyor; oy verene hizmet verdi mi, hayır vermedi. 2004’ten beri Bingöl Belediyesi AKP’de. Bingöl halkı hala temiz su içemiyor. Bingöl halkı, su yatakları içerisindeki bu kentte suya ulaşamıyor. Allah bir gün inşallah bu yaptığınız şeylerin hesabını sizden soracaktır” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, yerel seçimler kapsamında Bingöl’deydi. Bingöl’ün Sancak beldesi ve Karlıova ilçesinde partisinin halk buluşmalarına katılan DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan, ardından Bingöl kent merkezine geçti. Buradaki partisinin halk buluşmasında konuşan Bakırhan, şunları söyledi:

“Çok değerli Bingöllü hemşerilerim, arkadaşlarım, canlarım. Defalarca Bingöl’de mitingler yaptık. Her zaman bizi böyle coşkuyla, sloganlarınızla, renklerinizle karşıladınız. Sağ olun, çok teşekkür ediyorum. Bugün sizinle birlikte olmaktan dolayı çok büyük mutluluk duydum, onur duydum. Yavuz Kıtay İl Başkanımız şahsında, bugüne kadar Bingöl’de partimize emek vermiş bütün yoldaşları rahmet ve minnetle anıyorum. Eminim Bingöl Şeyh Said’e, Yavuz Tay’a, Rençber Aziz sanatçımıza layık olacak mücadelesini, başarıya ulaştırıncaya kadar devam ettirecektir.

Bingöl biraz iktidarın kendi sözleriyle çeliştiği, söylediği hiçbir sözde durmadığı bir kentimizdir. Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem bölgesinde “bize oy yoksa, size hizmet yok” diyordu. Bingöl’den soruyoruz: 2004’ten beri Bingöl halkı yerel yönetimlerde AKP’ye oy veriyor. Peki, Bingöl’ün sorunlarını çözdü mü? Hadi oy vermeyene hizmet götürmüyor, ayrımcılık yapıyor; oy verene hizmet verdi mi, hayır vermedi. 2004’ten beri Bingöl Belediyesi AKP’de. Bingöl halkı hala temiz su içemiyor. Bingöl halkı, su yatakları içerisindeki bu kentte suya ulaşamıyor. Allah bir gün inşallah bu yaptığınız şeylerin hesabını sizden soracaktır.

Bunların belediyecilik anlayışı hizmet etmek değil, bunların belediyecilik anlayışı sizin için değil, bunların belediyecilik anlayışı gençler iş aş bulsun, insanca doğdukları yerlerde yaşasın, göç etmesin diye değil. Bunların belediyecilik anlayışı, kayyımcı belediyecilik anlayışı gibi ranttır, usulsüzlüktür, belediyeleri borç batağına batırmaktır. Bingöl Belediyesi gibi küçük bir belediye yüz milyonlarca lira borç almış. Ne oldu bu paraya? Alt yapı yok, yatırım yok. Türkiye’de belediyenin ulaşım hizmeti sunmadığı tek kent neresidir biliyor musunuz? Bingöl. Türkiye’nin her yerinde belediye toplu taşıma hizmeti veriyor ama Bingöl’de toplu taşımayı bireylere, özel firmalara peşkeş çekmişler. Belediye su vermez, altyapı yapmaz, ulaşımı karşılamaz ise ne iş yapar, sizlere soruyorum. Siz çok iyi biliyorsunuz belediye ne iş yapar?

“Zazacanın başkenti olan Bingöl’de Zazaca tek bir tabela yok”

Dün Karayazı’daydık. Karayazı’da belediyemiz ulaşımda kadınlar ve öğrencileri 25 kuruşa, akbil kullananları 50 kuruşa, akbili olmayanları ise 1 liraya taşıyor. Bizim o küçük belediyemiz, en küçük olanaklarıyla kendisine bırakılan 7 milyon borcu sıfırlamış. Türkiye’nin tek borçsuz belediyesi varsa Karayazı Belediyesidir. Peki, bu nasıl oluyor? Çünkü biz size inanıyoruz, biz sizin için varız. Biz rant sağlamak için yokuz. Biz sizin diliniz, kültürünüz yaşasın diye mücadele ediyoruz. Bizim belediyecilik anlayışımız demokratik, şeffaf, halkçı, toplumcudur.

Bu kentin halkını önemseyen bir anlayıştır bizimkisi. Şimdi beyefendiye soruyorum; yahu Zazacanın en fazla konuşulduğu, neredeyse Zazacanın başkenti olan Bingöl’de Zazaca tek bir tabela yok, tek bir sokağın ismi Zazaca değil. Bingöl’de yüzlerce değerimiz yaşamını yitirdi. Kürt halkı için mücadele eden, Kürt öncüsü bir tek kişinin ismi caddede, sokakta yok! Yeri gelince de beyefendi “ben Zazayım” diyor. Yahu Zaza olan, halkının yanında olan burada olur, bu meydanda olur. Burada olmayan ne Zaza’dır ne Kürtlerin hizmetindedir. Beyefendiler iktidardakilerin küçük örneklerini burada sunuyorlar.

Bingöl, deprem fay hattının geçtiği en riskli kentlerimizden biridir. Sizlere soruyorum; deprem için şimdiye kadar hem hükümetin hem Bingöl Belediyesinin almış olduğu tek bir önlemden bahsedebilir misiniz? Evet, bir şey yapıyorlar. Bingöl Valisi ile belediye bürokrasisi toplanıp çay ve kuru pasta yiyorlar. Depreme çay içerek, kuru pasta yiyerek önlem alamazsınız; imarla, altyapıyla alabilirsiniz. Dere yataklarını, deprem fay hatlarını imara açarsanız, depremde insanlarımız yaşamını yitirir ve bunun sorumlusu siz olursunuz. Şimdiden Bingöl’den çağrı yapıyoruz, uyarıyoruz: Bingöl deprem fay hattının üzerinde sallanacak bir kenttir. Önlem almayanlar, şimdiden önlemlerini almaya başlasınlar, geç kalmadılar. Rant yerine, ihale verme yerine, deprem için önlem almaya onları çağırıyoruz.

Erdoğan diyor ki geçmiş zamanlarda gaz kuyruğu vardı, yağ kuyruğu vardı. Evet, Türkiye o zaman da iyi yönetilmiyordu. Ama şimdi ekmek kuyruğu var, et kuyruğu var. Peki, bu kuyrukların sorumlusu kim? Erdoğan’a sormak gerekiyor. Geçmişte insanların parası vardı, gaz yoktu, yağ yoktu; şimdi et, ekmek almak için insanların parası yok. Keşke paraları olsa da yağ ve et kuyruğunda olsalardı. Bunlar sadece Bingöl’ü değil emeklileri, asgari ücretle çalışanları da bitirdiler, perperişan ettiler. Gençlerimiz artık kendi kentlerinde yaşamıyor, göç etmek zorunda kalıyor. En çok dışarıya genç göçü veren kentlerinden biridir Bingöl. Peki, Belediye Başkanı sen ne işe yararsın? Gençlik kültür merkezleri yok, gençlere iş yok, aş yok!

Cumhurbaşkanı Yardımcısına da sesleniyorum: Yahu insaf, biraz vicdanlı ol. AKP’nin bakanları, bürokratları kendi kentlerine fabrika ve hizmet götürürken, sen ne iş yapıyorsun? Ne yapıyor bizim Cumhurbaşkanı Yardımcısı? İş takibi yapıyor. İş takibi yapacaksan niye Cumhurbaşkanı Yardımcısı oldun? Bingöl’de olan torpil dünyanın hiçbir yerinde yok. Çocuklarımız, gençlerimiz eğitim almak için dünya kadar zaman harcıyorlar, emek veriyorlar ama AKP’li olan, AKP üyesi olan Cumhurbaşkanı Yardımcısının ailesi, akrabası, çevresi torpille işe giriyor. Biz geldiğimiz zaman hem iktidarda hem belediyelerde asla torpil olmayacak. Hak eden, emek veren, çalışan girecek.

Anadilimiz Kurmancîdir, Zazacadır. Zimanê me Kurmancî ye Zazakî ye. Meclis’te Zazakî iki kelime söylediğimizde sesimizi kısıyorlar, Kurmancî iki kelime söylediğimizde sesimizi kısıyorlar. Ama buraya gelip Zazakî, Kurmancî parçalarla seçim çalışması yürütüyorlar. İşte bunlar Ankara’da kurt, buraya gelip Kürt olan yalancı ve hilekarlardır! Bingöl halkı eminim ki Bingöl’de Kürt olup Ankara’da JİTEM-Ergenekon ittifakıyla iş tutanlara gereken cevabı 31 Mart’ta verecektir. 21 Şubat Dünya Anadili Gününde Meclis’te Zazakî, Kurmancî, Süryanice, Ermenice, Lazca ve Türkiye’deki bütün dillerle grup toplantısı yaptık.

Ama Bingöl’de 21 Şubat’ta Zazaca konser vardı, iptal ettiler. Peki, sizler dilimizi yok sayan, inkar eden, konserlerinizi yasaklayan bu sisteme hayır diyor musunuz? Cumhurbaşkanı Yardımcısının annesi de nenesi de Zazaca konuşuyordu. Yahu insan anasının, nenesinin, dedesinin konuştuğu dilde kendi kentinde bir konseri yasaklayabilir mi? Beyefendi neden bundan rahatsız olmadı? Nasıl Zaza’dır, nasıl sizin kardeşinizdir? Demek ki onun işi gücü Zazaca, Kurmancî hizmet değil, devlete bürokratlık yapmakmış.

Değerli halkımız; kent susuz, aç yatıyor, fabrika yok. Kadın arkadaşlar burada, Allah aşkına kadınların gidip üretim yapacağı, aile ekonomisine katkı sunacağı tek bir hizmet var mı? Yok! Bizim bütün belediyelerimizde -ki ben de Siirt Belediye Eş Başkanlığı yaptım- gençlerimizin ürettikleri, kurduğumuz kooperatiflerde kadın arkadaşlarımızın aile ekonomisine katkı sunduğu birçok yatırım vardı. Ne yaptı kayyım sistemi? İlk günden geldi gençlik ve kadın kurumlarımızı kapattı. Neden? İstiyorlar ki kadın çalışmasın, üretmesin, aile ekonomisine katkı sunmasın. İstiyorlar ki Bingöl Kürtsüzleşsin ama onlar yanılıyorlar. Bingöl halkı, Seyid Rızaların, Şeyh Saidlerin torunları, bütün zulümlere ve baskılara rağmen kendi toprağını terk etmedi, yine etmeyecek! İnşallah bir gün Allah’ın desteğiyle de burada demokratik ve halkçı yerel yönetimleri seçerek doğrunun, hakkın, hakkaniyetin ne olduğunu hep birlikte bunlara göstereceğiz.

“Dilinizi yok sayanlar diyor ki; ey Zaza halkı getir oyları bize ver”

Belê gelê me yê hêja di 31ê Adarê de em ê bibêjin êdî bes e? Hazır mısınız “edî bes e” demeye? Bakın Şeyh Said’in topraklarındayız. AKP’nin küçük ortağı, geçen gün Şeyh Said Efendiye etmediği hakareti bırakmadı. Niye seslerini çıkarmadılar? Çünkü onlar Şeyh Said’i bir değer olarak görmüyorlar. Şeyh Said’i sizden biri olarak gördükleri için, ona karşı yapılan hakaretlere ve küfürlere sessiz kalıyorlar. Şeyh Said Efendi’ye yapılanları AKP yedi. Cumhurbaşkanı yardımcısı sesini çıkarmadı, belediye bir şey demedi. Ne oldu biliyor musunuz? Bingöl’de AKP ile MHP ittifak yaptı. Sizin dilinizi yok sayanlar diyor ki; ey Zaza halkı, Kurmanc halkı getir oyları bize ver, Şeyh Said’e hakaret eden, Kürtlere hakaret eden MHP de belediyenin ortağı olsun. Buna hayır demeyecek misiniz?

20 yıldır süren yolsuzluğu, adaletsizliği, haksızlığı, hukuksuzluğu inşallah 31 Mart’ta Bingöl’de ortadan kaldıracağız. Bingöl’de artık demokratik yerel yönetimlerin hayata geçeceği gün uzak değil. 28 gün kaldı. Bu 28 günde Bingöllü hemşerilerimizi, seydalarımızı, mellelerimizi, kadınları, gençleri bir seferberlik ruhuyla çalışmaya davet ediyorum. Elinizi vicdanınıza koyun. Sizin eviniz olan, kimliğiniz, diliniz olan partinin Bingöl’de yönetimde olması için, belediyeyi alması için el birliğiyle, güç birliğiyle çalışmalara koyulun. İstanbul adayları diyor ki 31 Mart’ta Gazze sevinecek. Hangi çağda yaşıyorsun? Bingöllü bilmiyor mu İsrail’le en büyük gıda ticaretini yapan ülke Türkiye’dir.

Pekii İsrail’in Gazze’deki çocukları öldüren silahlarındaki metal, çelik, demir nereden gidiyor? Türkiye’den. “Gazze sevinecek” diyenlerin çocuklarının gemileri şimdi nerede? İsrail limanında. İşte bunlar böyle ikiyüzlüler! Gazze için timsah gözyaşları döküyorlar ama İsrail’le en büyük gıda ticaretini yapanlar da onlar. İsraillilerin Filistinlileri katletmek için kullandığı silahların demirini, çeliğini, metalini veren bunlar. Gemileri orada her gün para kazanıyor. Gidiyor, geliyor. Şimdi de olmuşlar İsrail düşmanı. Siz Gazze halkının, Filistin halkının yanında değilsiniz. Siz ticaretinizle, desteğinizle İsrail ve onun katliamlarının yanındasınız. Bunu Bingöl halkı çok iyi biliyor.

Bingöl halkı mazlum halkların yanındadır. İnşallah 31 Mart’ta bu timsah gözyaşları dökenlere sandıkta cevabını verecektir. Filistin halkıyla asıl dayanışanlar sizin çocuklarınızdır. Filistin’in ilk şehitleri Kürtlerdir. Kürt gençleri buradan 30 yıl önce Filistinlilerle dayanışmak için gitti, orada canını verdi. Ama mezar taşları oradadır. Bizim Filistin halkıyla dayanışmamız yalan dolan değil, iki yüzlü değil. Biz Kürt halkıyız. Ezilenle, sömürülenle her zaman dayanışma içerisinde olduk, olmaya devam edeceğiz. Diyorlar ki DEM Parti kirli ittifak peşinde. Asıl kirli ittifak sizsiniz. Kürt halkının en yoğun faili meçhul cinayetlere uğradığı dönem Çiller dönemidir.

Tansu Çiller’in elini İstanbul’da kaldıran sizsiniz. Beyaz Toroslarla Kürtleri katledenler, asit kuyularına atan sizlersiniz. Ergenekoncularla, Beyaz Torosçularla ittifak yaptınız. JİTEM’le, Kürtleri yok sayanlarla ittifak yapanlar asla bize dil uzatamazlar. Bingöllü arkadaşlarımıza, yoldaşlarımıza dil uzatamazlar. Siz onurlu bir halksınız. Kenan Evren darbe yaptığı zaman, Kenan Evren anayasasına karşı en büyük hayır oyu nereden çıkmıştı biliyor musunuz? Bingöl’den. Adaletsizlik ve haksızlıklar karşısında 80 darbesinde durduğunuz gibi; bu zulüm, bu Kürt’ü yok sayan, yok etmeye çalışan sisteme de hayır diyerek demokratik yerel yönetimleri inşallah 31 Mart’ta Bingöl’de hayata geçireceksiniz.

“Bingöl halkı bu kez belediyeyi kendi partisine verecek”

Erdoğan diyor ki Türkiye yüzde 4,5 büyüdü. Elinizi vicdanınıza koyun. Sofranızda peyniriniz, etiniz, zeytininin büyüdü mü yüzde 4,5? Cebinizde yüzde 4,5 büyüme mi, erime mi var? Bunlar kimi kandırıp aldatıyorlar. Zannediyorlar ki halk bunu bilmiyor. Diyorlar ki Türkiye’de kişi başına milli gelir 13.100 dolar. Alla aşkına 13.100 dolar kazanan tek bir kişi var mı içinizde? Saraydakiler kazanıyor ama Bingöl’ün emekçisinin, yoksulunun kazandığı yok. Büyüyen onların gemileridir, çocuklarının servetidir. Beşli Çetenin servetidir. İnşallah biz geldiğimizde halkımız büyüyecek. Yoksullar büyüyecek, emekçiler büyüyecek.

Bingöl’ün gençleri intihar etmeyecek. Kürt coğrafyasında çok yüksek sayıda intiharlar yaşanıyor? Neden? Kimse keyfine intihar etmez. Ya yoksuldur, ya işsizdir, ya geçinemiyordur ya da yaşadığı sorunların altında kalkamıyordur. Peki, intiharın sebebi intihar eden vatandaş mıdır, yoksa onu intihara sürükleyen bu sistem midir? Bizi intihara sürükleyen bu sisteme inşallah hep birlikte hayır diyeceğiz. 200 liranın markette bir kıymeti kaldı mı? 200 lira 5 yıl önceki 20 lira olmuş. 1000 liradan aşağı markete girip çıkan bir tane arkadaşımız varsa söylesin.

Parayı pul ettiler, bizi yoksullaştırdılar. Utanmadan diyorlar ki tekrar Bingöl Belediyesini bize verin. Vallahi kusura bakmayın, Bingöl halkı bu kez belediyeyi kendi partisine verecek. Öyle değil mi? Belê Bîngol ya me ye, DEM Dema Bîngolê ye, DEM Dema me ye, DEM Dema Kurdan e. Ji me hemûyan re serkeftin. Her bijî Çewlîg, her bijî! Aydın Bürçün ve Çiçek Aric arkadaşları zaten tanıyorsunuz, onları sizlere emanet ediyorum. Onlar Yado Paşa’nın, Şeyh Said’in emanetleridir size. Onlar cezaevindeki Selahattin Demirtaşların, Gültan Kışanakların, Sebahat Tuncerlerin emanetidir. Söz veriyor musunuz emanetinize sahip çıkacağınıza?”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir