Ardahan: Sarıdarı (Tepesümde) Camii

Sarıdarı (Tepesümde) Camii; Ardahan’ın Posof İlçesi, Sarıdarı (Tepesümde) Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Sarıdarı (Tepesümde) Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.

Cami, üzerindeki kitabeye göre, 1342 hicri tarihinde inşa edilmiştir. Bunun miladi karşılığı 1924 yılıdır. 1924 tarihli yapı, dikdörtgen planlı ve düz dam örtülü olarak inşa edilmiş, sonradan tavanı dıştan kırma konik saç kaplama çatı ile kaplanmıştır.

Neo-Barok üslupta zengin ahşap oyma işçiliğe sahip bir iç mekan düzeni olduğu anlaşılan yapının son onarımlarda, ahşap mahfiline, ahşap tavan göbeğine, ahşap taşıyıcıların başlık ve kirişlerindeki süslemelere ait unsurların kaldırıldığı ve yerlerinin sıva üzerine kalem işi süsleme ile, taklit bir dekorasyona tabi tutulduğu anlaşılmaktadır.

Bu ahşap süsleme unsurlarının da, caminin sonradan ilave son cemaat yerine açılan kuzey duvarına asılarak korunduğu ve sergilendiği görülür. Yapının ahşap minber ve vaaz kürsüsündeki, aşırı plastik şekilde işlenmiş bitkisel motiflerden oluşan, Neo-Barok tarz ahşap dekorasyon, sökülen ahşap oyma süsleme unsurlarıyla aynı üsluptadır.

Ahşap oyma işçilik örneklerinde, doğadan alınan çiçek, yaprak ve kıvrık dal motiflerinin dekorasyon unsuru olarak esas alındığı görülmektedir. Duvarlar düzgün kesme taşla örülmüştür. Yapının orijinalde düzgün kesme taş duvarlı, ahşap tavanlı, Neo-Barok üslubunda ahşap oyma işçilikli bir cami olduğu, son onarımlarla mimari kimliğinden epey kaybettiği anlaşılmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir