Al Jazeera: Seçimin Gündemi Enflasyon Ve Yaşam Maliyeti

Katar merkezli Al Jazeera, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere ilişkin yayınladığı ve ekonomik krize yoğunlaştığı haberinde, “Yükselen enflasyonun körüklediği yaşam maliyeti kriziyle ekonomi, birçok Türk’ün seçim gündeminin başında yer alıyor” ifadelerine yer verdi.

Uluslararası basın, 14 Mayıs’ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine saatler kala, seçimlere ve olası sonuçlarına ilişkin değerlendirmelere yer vermeye devam ediyor.

“Erdoğan’ın seçim kalelerinden birinde çatlaklar”

Politico dergisinin Sivas’taki seçmenlerle konuştuğu haberinde “Erdoğan’ın seçim kalelerinden birinde çatlaklar oluştu” başlığı kullanıldı. Haberde, “Burada bile çatlaklar ortaya çıkıyor ve bunlar Erdoğan’ın neden şimdi siyasi hayatının mücadelesinde olduğunu açıklamaya yardımcı oluyor. Çarpıcı sayıda insan, dümendeki yirmi yılın ardından Erdoğan’ın hoş karşılanma süresini geride bıraktığında ısrar ediyor.”

“Erdoğan’ın seçim beklentisi darbe aldı”

The New York Times (NYT), “Erdoğan’ın seçim beklentileri, bir adayın çekilmesiyle darbe aldı” başlıklı haberinde, “Türkliyeliler, Pazar sandık başına giderken, Erdoğan hızlı bir zafer umuyordu. Ancak bir adayın ayrılması, ana rakibine (Kılıçdaroğlu) büyük olasılıkla fayda sağlayacaktır” diye yazdı.

“Çatlaklar kendini göstermeye başlıyor”

CNN televizyonu, “Bir deprem Türkiye’yi harap etti. Diktatör lideri artçı şoktan sağ çıkabilecek mi?” başlıklı haberinde, deprem sürecine değindi: “Devletin acil durum çalışanları, takip eden ilk birkaç gün boyunca afet bölgesinin birçok yerinde neredeyse yoktu.” AKP seçmenlerine yoğunlaşılan haberde, “Yine de buradaki normallik cilasının altında çatlaklar kendini göstermeye başlıyor” denildi.

“Erdoğan’ın yenilmesi Putin’e de darbe olur”

Radio Free Europe Radio Liberty (RFERL) adlı haber kuruluşu da “Erdoğan Türkiye’de seçimi kaybetmesi Putin’e de darbe olur” başlıklı bir makale yayınladı. Makalede Putin’in Erdoğan’ı istediğine vurgu yapılırken, “Kılıçdaroğlu zirveye çıkarsa, Putin’in Erdoğan’a yatırımı başarısız olabilir” denildi.

“Erdoğan’ın rakibi Rusya’yı uyardı”

Rusya resmi devlet kanalı Russia Today ise Kılıçdaroğlu’nun Rusya’yı seçimlere müdahale etme konusundaki uyarısını, “Türkiye’nin cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Moskova’yı ‘komplo’ yaymakla suçladı” diye yazdı. Haberde, Kılıçdaroğlu’nun şu anda yarışı Erdoğan’nın önünde sandık başına gittiği belirtildi.

“İnce’nin çekilmesi Kılıçdaroğlu’na büyük destek”

The Telegraph gazetesi de Kılıçdaroğlu’nu işaret ederek “İnce’nin yarıştan çekilme kararı, Erdoğan’ı koltuğundan indirmesi muhtemel olan muhalefet adayına büyük destek sağlıyor” diye yazdığı haberinde Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’ın önünde olduğunu anımsattı.

“Deprem bölgesinde oy kullanmak zorlu olacak”

ABD merkezli Associated Press (AP), deprem bölgesine değindiği haberinde, “Türkiye’nin güneyinden birçok seçmen için oy kullanmak zorlu bir mücadele olacak” dedi. Haberin devamı şöyle: “Erdoğan, kariyerinin en zorlu seçim yarışıyla karşı karşıya. Muhalefet, aşırı enflasyon, Erdoğan’ın giderek artan otokratik liderliği ve medeni haklar gibi iç meselelerde kampanya yürüttü.”

Erdoğan’ın ‘deep fake’ skandalı geri mi tepti?

Middle East Monitor (MEMO) adlı haber kuruluşu da “Erdoğan’ın deep fake skandalı” başlıklı bir haber yayınladı. Haberde şu ifadeler dikkat çekti: “Erdoğan’ın ‘deep fake’ skandalı geri mi tepti? Yapay zeka teknolojilerine erişim kolaylaştıkça, Türkiye’nin 2023 seçimleri yanlış bilgi açısından yeni zorluklarla karşı karşıya. Erdoğan, muhalefeti itibarsızlaştırmaya çalışmak için devasa taraftar kitlelerine üzerinde oynanmış videolar oynatarak kendi yanlış bilgilendirme oyununu oynuyor.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir