Aksaray: Taşpınar, Yeni Camii

Yeni Camii; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Taşpınar Kasabası sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Kitabesine göre 1312 R. / 1896 yılında yaptırılmıştır. Kasabanın içinde ve meyilli bir arazi üzerindedir. İhata duvarı ile çevrilmiş bir bahçe içindedir. Kare planlı ve kubbeli bir yapıdır. 10.30 X 10.10 m. ölçülerindedir. Kuzeyinde sonradan eklenmiş üç gözlü bir son cemaat yeri ile kuzeydoğusunda yine sonradan eklenmiş bir minare dikkati çekmektedir. Sağlam olup ibadete açıktır.

Caminin cepheleri sade olup süsleme bulunmamaktadır. alt kısımlar siyah, üst kısımlar yeşil renge boyalıdır. Doğu ve batı cephelerde birer, güney cephede ise iki adet düz lentolu pencere iç mekanı aydınlatmaktadır. Kuzey cephenin ortasında ise sadece düz lentolu giriş kapısı görülmektedir.

Yapı tromp geçişli sivri bir kubbe ile örtülüdür. Kubbe sekizgen bir kasnak üzerine oturmaktadır. Kasnakta ise basık kemerli dört pencere vardır. Caminin orijinal minaresi bulunmamaktadır. kuzeydoğudaki sonradan eklenen minare yapıdan bağımsız olup silindirik gövdeli ve tek şerefelidir.

Harime giriş kuzey cephedeki düz lentolu kapı ile sağlanmaktadır. İç mekan 8.70 X 8.50 m. ölçülerindedir. Caminin duvarları beyaz boyalı olup süsleme bulunmamaktadır. Duvarlar belli bir seviyeye kadar ahşap malzeme ile kaplanmıştır. duvarlardaki yuvarlak kemerli pencerelerle iç mekan aydınlatılmaktadır.

Harimde sonradan ekleme alçı süslemeler yer almaktadır. Kıble duvarının ortasındaki mihrap iç mekana doğru taşırılmıştır. Niş yarım daire formundadır. Mihrap mermer malzemeden olup sonradan eklenmiştir. Güneybatı köşedeki minber ahşap malzemeden olup sonradan eklenmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir