Aksaray: Ceceli Camii

Ceceli Camii; Aksaray’ın Ortaköy İlçesi, Ceceli Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Yapı üzerindeki kitabesine göre 1310 / 1893 yılında yapılmıştır. Köyün içinde yeni caminin doğusunda yer almaktadır. Doğu-batı yönünde uzanan dikdörtgen bir forma sahip yapı ahşap destekli camiler grubuna girmektedir.
11.40 X 8.50 m. ölçülerindedir. Beden duvarlarında moloz ve düzgün kesme taş malzemeler kullanılmıştır. Sağlam olan cami ibadete kapalıdır. Yeni caminin deposu olarak kullanılmaktadır.

Caminin cepheleri sade olup süsleme bulunmamaktadır. Tüm cepheleri çatı seviyesinde zikzaklı bir silme dolanmaktadır. Güney cephede iki adet, batı cephede bir adet, kuzey cephede ise üst seviyede bir tane olmak üzere toplamda dört adet pencere ile iç mekan aydınlatılmaktadır. Doğu cephe sağır bırakılmıştır. Caminin batısında sonradan eklenmiş bir giriş ünitesi bulunmaktadır.

İç mekan, iki ahşap destekle taşınan, bir ahşap tavanla, dıştan ise Marsilya kiremidi kaplı bir kırma çatıyla örtülmüştür. Caminin minaresi sonradan eklenmiş olup orijinal değildir. Çokgen kaide üzerindeki pabuç kısmı silinirik olup silindirik gövde de iki adet şerefe görülmektedir.

Harime giriş doğu cephenin kuzeyindeki basık kemerli bir kapı ile sağlanmaktadır. İç mekan 10.00 X 7.10 m. ölçülerindedir. Harim doğu-batı yönünde düzenlenmiş silindirik formda iki adet ahşap destekle mihraba paralel iki sahına ayrılmıştır. Desteklerden doğudaki betonarmeden sekizgen bir altlığa, batıdaki ise silindirik bir taş altlığa oturmaktadır. Destekler sade yastıklara oturan doğu-batı yönündeki kirişleri taşımaktadır.

İç mekan güney duvarında iki, batı ve kuzey duvarlarında birer tane düz lentolu pencere ile aydınlatılmaktadır. Kıble duvarının ortasındaki mihrap yarım daire formunda olup sivri kemerlidir. Mihrabın etrafı ve nişin içi 1961 yılında yazı, ve bitkisel motiflerle süslenmiştir.

Güneybatı köşede ahşap minber görülmektedir. Oldukça sade ve basittir. Köşkün alt kısmı kafes tekniğindedir. Ve kafesin üstünde iki adet rozet görülür. Aynalık kısmı ise mavi renkli dikey çıtalarla bölümlenmiştir. Harimin doğu duvarının ortasında yaklaşık kare planlı taş malzemeden altlığı olan vaaz kürsüsü yer almaktadır. Kürsü üç yönden bir ahşap korkulukla sınırlandırılmıştır.

 

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir