Aksaray: Leyla Hatun Camii

Leyla Hatun Camii; Aksaray’ın Merkez İlçesi,Şeyh Hamid Mahallesi, Nevşehir Caddesi ile Güzel Baba Sokağın kesiştiği yerdedir. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

5 şevval 1213 / 24 Kasım 1808 tarihli bir mütevelli atama beratında yapının adı “Leyla Hatun Cami” şeklinde geçmektedir. Berattan da anlaşılacağı üzere cami XIX. yy başlarında mevcuttur. Yapı üzerindeki kitabeler ise tamirlerine aittir.

İlk tamiri kitabesine göre 1337 / 1919 yılında, ikinci tamiri ise diğer kitabesine göre Perekzade İbrahim Efendi tarafından 1341 / 1923 yılındadır. 2014 yılında restorasyon çalışması yapılmıştır. Arşiv vesikalarından hareketle cami XVIII. yy sonunda yapılmış olmalıdır.

Dikdörtgen bir forma sahip yapı ahşap destekli camiler grubuna girmektedir. 15.16 X 7.37 m. ölçülerindedir. Beden duvarlarında düzgün kesme taş malzemeler kullanılmıştır. Doğusunda bir ihata duvarı ile kuşatılmış küçük bir avlusu vardır.

Caminin cepheleri sade olup süsleme bulunmamaktadır. Cephelerde fazla derin olmayan büyük dikdörtgen birer niş görülmektedir. Bu nişlerin içinde basık kemerli ikişer pencere yer almaktadır. İç mekan, beş adet ahşap destekle taşınan, bir ahşap tavanla, dıştan ise Marsilya kiremidi kaplı bir kırma çatıyla örtülmüştür.

Caminin minaresi köşk minare tipindedir. Caminin kuzeybatısındaki avlu duvarının üstüne yerleştirilmiş “L” şeklindeki merdivenle çatı seviyesindeki köşk minareye çıkılmaktadır. minare sekizgen dört taş sütün üzerine oturan bir alemle sonlanmaktadır. Minare, batıdan cepheden taşıntılı konsollara oturmaktadır.

İç mekan 8.93 X 6.02 m. ölçülerindedir. Harim kuzey cephede giriş kapısının her iki yanındaki ve güneyde mihrabın her iki yanındaki birerden dört adet, harimin ortasındaki bir tane silindirik destekle mihraba dikey iki sahına ayrılmaktadır. Kıble duvarının ortasındaki alçı mihrap dikdörtgen bir nişe sahiptir. Nişin kasarası üçgen formundadır. Güneybatı köşedeki minber ahşap malzemeden olup sonradan eklenmiştir.

(Görsel: anitsal.com)

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir