Aksaray: Hacı Mehmed Çeşmesi

Hacı Mehmed Çeşmesi; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Karataş Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Çeşme üzerindeki kitabeye göre köyün ileri gelenlerinden Hacı Mehmed tarafından 1315/1897-98 yılında yaptırılmıştır.

Çeşme, iki evin bahçesi arasında olup iki evi birbirinden ayıran bahçe duvarının arasında kalmıştır. Bağımsız meydan çeşmeleri grubundandır. Eserin üst kısmındaki düzgün kesme taşların bir kısmı dökülmüştür. Yapı kuzey-güney yönünde uzanan yatay dikdörtgen bir kütleden oluşmaktadır. Çeşmenin dıştan yüksekliği 2.14 m., genişliği 1.23 m., derinliği ise 0.66 m.’dir.

Çeşme nişi 1.29 X 0.66 m. ölçülerinde olup niş doğu batı yönünde bir sivri kemerle örtülüdür. Eserin batıya bakan ön cephesi profilli bir sivri kemerle hareketlendirilmiştir. Bu kemer iki yandan yığma ayaklara oturmaktadır. Kemer, niş ve ayaklar dışarı taşıntılı iki kaval silmeyle birbirinden ayrılmıştır. Bahçe zemininin doldurulması nedeniyle çeşmenin lülesi ile yalağının yeri ve özellikleri belli değildir.

Çeşme nişinin doğu duvarı sivri kemerli bir nişle hareketlendirilmiştir. Nişin hemen üst kısmında inşa kitabesi; kitabenin de üst kısmında yanları kulplu ve üç iple asılmış oyma tekniğinde bir kandil motifi dikkati çekmektedir. Bu motifin alt kısmında “١٣١٤“ tarihi okunmaktadır. Yapıda düzgün kesme taş malzeme kullanılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir