Aksaray: Çukur Çeşme

Çukur Çeşme; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Taşpınar Beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Çeşme üzerindeki kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren herhangi bir kitabe bulunmamaktadır.

Arazinin eğimli olması nedeniyle sokak yolunun alt seviyesinde kalmıştır. Çukurda kalmış olması ve üst tarafından yol geçmesinden dolayı bağımlı çeşmeler grubuna girmektedir. Çeşme kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen bir kütleden ibarettir. Yapının dıştan yüksekliği 3.52 m., genişliği 0.39 m., derinliği de 0.64 m. dir.

Çeşme nişi 2.07 X 0.64 m. ölçülerinde olup doğu-batı yönünde bir sivri kemerle örtülüdür. Kemer iki yandan yığma ayaklara oturmaktadır. Kemer, niş ve ayaklar birbirinden profilli ve dışa taşıntılı bir silme ile ayrılmıştır. Nişin batı duvarının ortasında zeminden 0.14 m. yüksekliğinde demir malzemeden bir lüle vardır. Çeşme nişinin batı duvarında kaş kemerli bir niş bulunmaktadır.

Nişin 0.23 m. yukarısından 0.27 X 0.25 m. ölçülerinde içi boş kitabelik vardır. Çeşme nişinin içine kuzey-güney doğrultusunda uzanan dikdörtgen formunda bir yalak yerleştirilmiştir. Çeşmenin üstü taş malzemeden iki yöne eğimli bir çatı şeklinde örtülü olup cephesi yine silmeyle vurgulanmıştır. Kesme taş malzemeden inşa edilmiş olup suyu akar vaziyettedir. Köylüler tarafından kullanılmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir