Aksaray: Karkın Eski Çeşme

Karkın Eski Çeşme; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Karkın Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Köy Merkezi’nde ve Aksaray istikametindeki yolun hemen kenarındadır.

Gerek köylülerin gerekse yapı üzerindeki kitabelere göre çeşme 1312/1894-95 yılında yapılmış ve 1955 yılında mevcut yerine taşınmıştır. Sağlam olan çeşmenin suyu akmamaktadır.

Bağımsız meydan çeşmeleri grubundandır. Yapı, doğu-batı yönünde uzanan yatay dikdörtgen bir kütleden ibarettir. Dıştan yüksekliği 2.40 m. yüksekliğinde, 1.26 m. genişliğinde ve 0.77 m. derinliğindedir.

Çeşmenin nişi 2.36 X 0.77 m. ölçülerinde olup kuzey-güney doğrultusunda uzanan bir yuvarlak kemerle örtülüdür. Kemer iki yanda yığma ayaklara oturmaktadır. Çeşmenin nişi, ayakları ve kemeri profilli bir silme ile birbirinden ayrılmıştır.

Kemer mevcut ayağın 0.16 m. gerisine oturtularak bir kademelenme yapılmıştır. Lülenin orjinalde nerde oldu belli değildir. Çeşme nişinin güney duvarında üç tane niş vardır. Bunlardan yanlardaki dikdörtgen formda olup ortadaki sepet kulplu kemerlidir.

Nişin içine doğu-batı yönünde uzanan bir yalak yerleştirilmiştir. Yapının duvarlarında düzgün kesme taş malzeme kullanılmıştır. Yapının en üstünde dışa hafif taşıntılı ince bir saçak eklenmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir