Aksaray: Debbağlar Köprüsü

Debbağlar Köprüsü; Aksaray’ın Merkez İlçesi’nde Muhsin Çelebi, Dere, Pamucak ve Meydan
Mahallelerinin kesiştiği kavşak noktasında yer almaktadır. Ulu Irmak üzerinde inşaa edilen köprüden Vehbi Bey Caddesi geçmektedir.

1970li yıllardan sonra şehrin hızla büyümesi, taşıtların miktar ve boyutlarının büyümesi üzerine köprü yetersiz kalmıştır. Buna rağmen şehir merkezinde olması nedeniyle hala aktif olarak kullanılmaktadır.

Köprü üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren bir kitabe bulunmamaktadır. Selçuklu dönemi eseri olduğu üzerinde genel bir uzlaşma bulunmaktadır.

Doğu-batı yönünde uzanan köprü, yolu tek yöne eğimli köprülerdendir. Ulu Irmağın batı kenarı doğusuna nazaran daha yüksek olması nedeniyle tek yöne eğimli olarak inşa edilmiştir. 26.70 X 4.10 m. ölçülerindedir.

Üç gözlü olup gözler yuvarlak kemerlidir. Kemerlerden batıdaki diğerlerine nazaran daha büyük ve yüksek tutulmuştur. Menba tarafındaki yarım daire, mansab kısmındakiler üçgen biçiminde ikişer sel yaran yer almaktadır.

Düzgün kesme taş ve kaba yonu taş malzemeden inşa edilmiştir. Günümüz ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenen köprüde ciddi tahribatlar olmuştur. DSİ’nin yaptığı çalışmalar nedeniyle ırmak kot seviyesi yükselmiştir.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir