Aksaray: Hacı Mustafa Köprüsü

Hacı Mustafa Köprüsü; Aksaray’ın Yenikent Beldesi’nin doğusunda tarlalar arasında yer almaktadır. Köprü üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren bir kitabe bulunmamaktadır. 

Köprünün menba yönünde bir kitabesinin olduğunu köylülerin söylemesine rağmen yerinde tespit edilememiştir. Muhtemelen toprak yığınlarının arasında kalmış olabilir.

Kuzey-güney yönünde uzanmaktadır. Oldukça harap olan köprü kurumuş bir dere üzerindedir. Yapı, yolu iki yöne eğimli köprüler grubuna girmektedir. Üç gözlü köprünün orta gözü büyük olup sivri kemerlidir. Köprünün küçük kemer gözleri toprak dolmuştur.

Köprünün uzunluğu yaklaşık olarak 15.00 m.’dir. Gözlerden kuzeydekinin menba yönü, güneydekinin de mansab yönü toprakla dolmuştur. Bu nedenle bu gözlerin orijinal şekilleri belli değildir.

Büyük kemer açıklığı yaklaşık 4.54 metre, Kuzeydeki küçük kemer açıklığı ise yaklaşık 0.80 m.; güneydeki küçük kemer açıklığı da 1.38 m.’dir. Yapının menba yönünde ve güneyde üçgen şeklinde üst kısmı harap olmuş bir selyaran görülmektedir. Kesme taş ve moloz taş malzemeden inşa edilmiştir.

(Gorseller: haberaksaray.com)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir