Aksaray: Nakkaş Köprüsü

Nakkaş Köprüsü; Aksaray’ın Merkez İlçesi’ndeki Nakkaş Köprüsü, Dere ile Meydan Mahallelerini birbirine bağlamaktadır. Ulu Irmak üzerine inşaa edilen köprüden Meydan Caddesi geçmektedir.

Köprü üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren bir kitabe bulunmamaktadır. Evliya Çelebi şehir merkezinde iki adet köprüden bahsetmektedir. Bunlar Alaeddin Köprüsü ile Baş Köprü’dür.

Baş Köprü günümüzde mevcut olup bahsettiği tek gözlü Sultan Alaeddin Keykubad’ın inşa ettirdiği köprünün hangisi olduğu belli değildir. Mevcut köprüler üç gözlüdür. Ancak tek bir gözün nehri aşabileceği şekilde ırmağın en dar olduğu yerde Nakkaş Köprüsü bulunmaktadır.

Köprü kuzeyindeki şehir meydanı ve Seyfiye ile Beramuniye Medreselerine ulaşmayı sağlamaktadır. Bu nedenle de Sultan Alaeddin Keykubad’ın inşa ettirmiş olduğu köprünün bu yapı olması gerek. 1970li yıllardan sonra şehrin hızla büyümesi, taşıtların miktar ve boyutlarının büyümesi üzerine köprü yetersiz kalmıştır. Buna rağmen şehir merkezinde olması nedeniyle hala aktif olarak kullanılmaktadır.

Kuzeybatı-güneydoğu yönünde uzanmaktadır. Köprü, bu günkü şekli itibariyle biri tam, diğeri DSİ ve Belediye tarafından yapılan düzenleme sonucu yarım hale getirilmiş iki sivri kemerden oluşmaktadır. Bu sebeple Nakkaş Köprüsü bir büyük bir küçük kemerden oluşan iki gözlü bir köprü konumuna gelmiştir.

Büyük kemer açıklığı yaklaşık 7.50 metre, Küçük kemer açıklığı ise yaklaşık 6.00 metredir. Ancak son zamanlarda Belediyenin Ulu Irmak tabanında yaptığı ıslah faaliyetleri nedeniyle Irmak taban kotu köprü kemer üzengi seviyesine kadar yükselmiştir. Kesme taş ve moloz taş malzemeden inşa edilmiştir.

Köprü orijinalde yolu iki yöne eğimli köprüler grubuna girmektedir. Ortadaki büyük ve yüksek, yanlardaki küçük ve dar sivri kemerli üç gözden oluşmaktadır. Ortadaki büyük gözün her iki yanında menba ve mansab tarafında üçgen biçimli sel yaranlar yer almaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir